Albina și Economul. Zorii sistemului bancar din Transilvania
Institutul de credit și economii “Economul” din Cluj s-a înființat în 1886, iar în 1918 avea un capital de un milion de coroane. În schimb, “Albina”, din Sibiu, înființat mai devreme, în 1871, avea un capital de șase ori mai mare în anul unirii Transilvaniei cu regatul României. Informațiile apar în volumul „Societăți pe acțiuni românești în Austro-Ungaria” (autori Alois Weil, Gabriel Căsap, Ion Chirescu), lansat la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj. Cu acest prilej a fost vernisată și expozița „Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940)”.
La vernisaj a luat parte și rectorul UBB, Ioan Aurel Pop. „Temele de istorie economică, deși arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiție continuă și că viața economică a comunităților, în cazul nostru viața economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluția capitalismului în spațiul românesc are falii și cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic și apoi din Imperiul austro-ungar, oferă date și mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăți. Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulația banilor și societățile pe acțiuni, acțiunile bancare, biletele de valoare, toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbește de nevoia unei educații financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să știm rădăcinile”, a declarat Ioan Aurel Pop.
Primele cooperative de credit din România au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, adoptând sistemele germane Raiffeisen și Schulze-Delizsch. Asemenea asociații de economie, credit și ajutor mutual au luat ființă în acea perioadă în ținutul Bistriței (1851), apoi și în alte localități din Transilvania.
“Lucrările din expoziție ne-au fost donate de domnul Alois Weil. Domnia sa are o colecție mult mai vastă, de 3.000 de piese, pe care poate cândva o va dona de asemenea bibliotecii noastre”, a spus Valentin Orga, directorul BCU.
Volumul „Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940)” este ilustrat cu numeroase hârtii de valoare foarte bine păstrate de acum 100 de ani.