Clujul medical se visează AKH. Uite cum arată celebra clinică din Viena, cu mall la parter – VIDEO
“Îmi doresc ca municipiul Cluj-Napoca să devină un AKH al României”, a spus, de mai multe ori, primarul Emil Boc, prins în entuziasmul slăvirii doctorilor locali. “AKH” este o denumire pe care toți mai mulți români o învață. Fie că se uită la televizor și văd că Traian Băsescu, Bartolomeu Anania, Teo Trandafir sau alți concetățeni cu suficienți bani în conturi se tratează aici, fie că le-a ajuns cuțitul la os. Să ne amintim că, după ce medicii români s-au dat bătuți, mai multe victime de la Colectiv au fost transportate la Viena.
1.400
de euro este ziua de spitalizare la AKH, pentru pacienții din afara Austriei. Pentru localnici, internarea este gratis, în limita acoperită de asigurarea lor de sănătate.
AKK, adică Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (Spitalul General al orașului Viena) este situat în cartierul Michelbeuern, care face parte din al nouălea district al Vienei, Alsergrund. Funcționează în două turnuri impozante. Nu degeaba este cel mai mare spital al Europei și unul de referință în lume. În imobilele AKH sunt găzduite 27 de clinici și 10 institute de cercetare. Unitatea medicală are 9.300 de angajați, dintre care 1.600 sunt medici. Allgemeines Krankenhaus deține o flotă de aproape 400 de ambulanțe.
În acest spital au fost introduse, în premieră, regulile moderne de igienă, în 1846. Tot la AKH au fost descoperite grupele de sânge, devenind astfel posibile transfuzia și operațiile complicate.
Spitalul are un adevărat mall la parter, cu supermarket Spar, bancă, brutărie, florărie, cofetărie. La etaj există o cafenea Starbucks. Unitatea medicală are propria stație de metrou, pe linia U6 (trenul iese la suprafață în acea zonă), accesibilă printr-un pasaj suprateran. AKH are parking subteran, unde locurile pentru medici și pacienți sunt separate.
Ne uităm puțin la statistică. 8,57 milioane de bolnavi au fost tratați în ambulatoriu și 9,27 milioane de pacienți internați, adică AKH a oferit servicii medicale pentru 17,84 milioane de persoane, se arată în raportul pe anul 2017 al clinicii AHK.
În vlogul Lespuc le spune, vă oferim imagini filmate la AKH, în acest început de an. De asemenea, vă oferim o comparație între spitalul vienez și clinicile clujene, făcută de vicepreședintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților, clujeanul Emanuel Ungureanu.
Suprapunând imaginile, vă veți putea răspunde singuri la întrebarea când va ajunge Clujul un “AKH al României”, cum își dorește primarul Emil Boc.
Dacă vă place acest video, vă invit să vă abonați la vlogul Lespuc le spune, pe YouTube. Mulțumesc!