Dragi părinți, răbdare! Ajutorul pentru bone, abia pe final de an
Municipalitatea a anunțat, prin vocea primarului Emil Boc, că intenționează să ajute tinerele familii care nu au găsit locuri pentru copii în creșe. Acestea urmau să primească un ajutor pentru plata serviciilor oferite de bone. Anunțul a fost făcut la începutul lunii august, dar încă nu s-a concretizat. Și, din câte se pare, va funcționa doar în noiembrie și decembrie 2019.
Metodologia de acordare a ajutorului pentru plata bonelor s-a aflat în dezbatere publică între 20 august și 4 septembrie. Pare să fi ieșit însă de pe radarul persoanei care este responsabilă de proiect, viceprimarul Olah Emese.
„Din câte știu, până în 1 octombrie este proiectul în dezbatere. Propuneri de modificare propriu zise nu au venit, doar observații. Cel mai probabil va intra pe ordinea de zi a primei ședințe de consiliu local din octombrie. Implementarea s-ar putea face din noiembrie, cel mai târziu”, a transmis Olah, pentru Media9.
Iată de spunea Emil Boc în luna august. “Avem un proiect de hotărâre redactat prin care să subvenționăm de la bugetul local partea care ține de bone. Vom trimite propunerea noastră la Curtea de Conturi, pentru că noul cod administrativ ne permite să cerem un punct de vedere înainte de a supune la vot un proiect. Curtea de Conturi trebuie să ne dea un răspuns în cel mult 30 de zile, sper să ni-l dea mai repede. Ideea noastră este aceea de a oferi, în medie, 150 de euro pentru a sprijini familiile. Mai mult de 150 de euro pentru familiile cu venituri mai mici și mai puțin de 150 de euro pentru cele cu venituri mai mari. Astfel, ajutăm familiile, le oferim celor care doresc să plece din țară un motiv să rămână și fiscalizăm bonele. Până acum, poate că bonele primeau sume informal, dar așa se vor plăti impozite, iar o bonă cu 2-3 copii poate câștiga mai mult decât un salariu mediu. Efortul bugetar nu este mare, pe anul acesta mai avem patru luni de acoperit. Anul viitor vom vedea ce sume vom prevedea în buget, depinde de numărul de locuri din creșe”, a spus primarul.
1.232
de locuri există în creșele de stat din Cluj, în acest moment.
În Cluj sunt 16 creșe de stat, aflate în subordinea Primăriei. Anul acesta s-au dat în exploatare 90 de locuri, în creșa de pe strada Donath (care trebuia să fie gata din septembrie 2018), iar anul viitor vor mai apărea 90, pe strada Grigore Alexandrescu. Până în 2021, municipalitatea a anunțat că va da în folosință 430 de locuri în creșe.