Agitație în UDMR, pe fondul scăderii popularității partidului. Locuri pentru „radicali”

Autor  Sorin Tolan   în       4 years în urmã     1153 Vizualizări.  

Scorul slab înregistrat de UDMR la alegerile locale i-au făcut pe liderii acestei formațiuni să se gândească la ranforsarea mesajului politic până la alegerile parlamentare. UDMR a jubilat că a câștigat un oraș mare (Târgu Mureș), însă a pierdut un județ lipit de Ungaria (Bihor).

Analiza statistică poate indica o oarecare stabilitate în rezultatele electorale ale UDMR, însă specialiștii – inclusiv cei din interiorul etniei maghiare – au resimțit o scădere de popularitate. Este limpede că se caută soluții pentru revitalizarea conexiunii cu alegătorii, dar fără mare succes.

Cum mesajele electorale au creat indigestie ”clienților”, se pregătește un nou meniu pentru alegerile parlamentare. Negocierile intense dintre UDMR și Alianța Maghiară din Transilvania (care este o alianță electorală a PPMT și PCM, celelalte partide maghiare din România) s-au finalizat cu oferirea, de către primii, a două locuri eligibile în Parlament către reprezentanții AMT. Fericiții câștigători ai acestora sunt Kulcsar Terza Jozsef și Zacharias Zoltan. AMT este varianta mai radicală a UDMR.

Din analizele UDMR, propriul scor a fost mai bun față de alegerile locale de acum 4 ani, iar al AMT a înregistrat mai puține voturi decât PCM, care a candidat singur, acum 4 ani. Cu toate acestea, având în vedere faptul că UDMR are în vigoare un acord cu PCM, s-a decis ca acesta să fie respectat și să fie acordate cele două locuri în Parlament pentru nou înființata AMT.

Cu toată demonstrația făcută de UDMR că AMT (PCM+PPMT) este mai slabă decât PCM de acum 4 ani, au existat și lideri care nu au fost mulțumiți de faptul că UDMR a oferit doar două locuri eligibile. Pastorul Tokes Laszlo, președintele CNMT, opinează că ar fi trebuit ca UDMR să pună la dispoziție 3 locuri eligibile pentru AMT, asta în condițiile în care UDMR lua în considerare posibilitatea să nu dea niciun loc. Însă, se pare că Tokes Laszlo se află într-o fază în care este mai mereu nemulțumit de câte ceva. Recent, președintele CNMT a publicat un protest la adresa lui Potapi Arpad, secretar de stat ungar, responsabil de politica națională. Potapi Arpad a îndemnat electoratul din județele Satu Mare și Bihor, să voteze UDMR, în caz contrar, orice alt vot fiind considerat un act de trădare. Tokes Laszlo a protestat la această directivă și a transmis că maghiarilor nu li se dictează de la Budapesta cu cine să voteze.

Se vede că apele sunt tulburi în rândul formațiunilor maghiare și nu își mai regăsesc discursul care ținea votanții în priză. Din acest motiv, UDMR caută ingredientele pentru rețeta câștigătoare asociindu-se cu formațiunea autonomistă maghiară, pentru asimilarea unui discurs mai abrupt la adresa statului român, care ar putea fi mai pe placul votanților. AMT are în limbajul curent sintagme precum ”autonomie teritorială”, ”ținut secuiesc”, ”simboluri secuiești”, iar ”împrumutarea” discursului autonomist poate face parte din noul mesaj de campanie. Mai ales dacă ne uităm la faptul că unul dintre cei aleși de UDMR să intre în Parlament este reprezentantul AMT Kulcsar Terza Jozsef, nimeni altul decât unul dintre inițiatorii proiectului de lege care anul acesta a trecut tacit prin Camera Deputaților și care a creat o polemică la nivel național. Acest val de polemică și polarizare a societății poate fi punctul mobilizare al electoratului pe care l-a pierdut UDMR, formațiune care cam plutește în derivă și care nu a mai ajuns nici la guvernare în ultimii ani.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.