Aeroportul a înlocuit un serviciu GRATUIT cu unul pentru care plătește 120.000 de euro pe an. „Am spus ca ardeleanul când a văzut prima dată girafa: așa ceva nu există!”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     2020 Vizualizări.  

Un contract controversat legat de întreținerea terenurilor din jurul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca a blocat aprobarea bugetului regiei pentru 2025. Consilierii județeni au amânat votul, scandalizați de suma de 600.000 de euro, pe care aeroportul s-a angajat să o plătească în următorii cinci ani pentru o activitate care, până recent, se realiza gratuit.

De la gratuit la 120.000 de euro pe an

Consilierul județean Dorel Secară, de la Forța Dreptei, a adus în atenție această cheltuială pe care o consideră nejustificată. Potrivit acestuia, timp de decenii, fermierii locali au întreținut cele aproximativ 100 de hectare de teren din jurul aeroportului, cosind iarba și plătind, în schimb, o redevență anuală către regie. Totul s-a schimbat anul trecut, când conducerea Aeroportului a decis eliminarea fermierilor printr-un nou caiet de sarcini și atribuirea unui contract unei firme care “prestează și alte servicii” pentru aeroport.

„Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care ți se face gratuit și să plătești 600.000 de euro în cinci ani. Ce a făcut cel care a câștigat licitația? A cumpărat un tractor cu o freză și lucrează. Cheltuiala pentru trei coase pe an, pot să vă spun pentru că am trei tractoare, e de aproximativ 6.000 de euro anual. Și noi plătim 120.000 de euro pe an. Când am auzit asta, am spus ca ardeleanul când a văzut prima dată girafa: așa ceva nu există!”, a declarat Dorel Secară.

Reacția președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, a fost pe măsură: „Și noi ne mirăm, cum să nu ne mirăm? Facem ochii mai mari decât ai dumneavoastră. Așa ceva n-am mai pomenit.”

Aeroportul a trimis-o la dezbaterea privind bugetul pe directoarea economică Corina Florian, care a susținut că fermierii n-au mai fost interesați să cosească iarba de la aeroport. Ovidiu Secară a reacționat imediat și a spus că este o informație greșită și că fermierii nu au fost lăsați să participe la licitație.

În urma dezbaterii aprinse din ședință, s-a decis amânarea votului asupra bugetului Aeroportului pentru săptămâna viitoare. Oficial, motivul invocat a fost necesitatea unor clarificări suplimentare asupra acestei cheltuieli.

Încă un contract cu semne de întrebare

Această situație ridică întrebări serioase despre gestionarea banului public și despre transparența procedurilor de atribuire a contractelor la Aeroportul Cluj-Napoca, o regie subordonată Consiliului Județean. De ce s-a considerat necesar să se elimine o soluție gratuită pentru a introduce una costisitoare? Cine sunt beneficiarii reali ai acestui contract? Și, mai ales, cum se justifică o cheltuială de 600.000 de euro pentru un serviciu care, conform calculelor prezentate în ședință, ar putea costa de 20 de ori mai puțin?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.