Uitați de ceață. Aeroportul clujean vrea sistem de aterizare fără ca pilotul să vadă pista

Autor  Ionel Lespuc   în       6 years în urmã  

Aeroportul Internațional “Avram Iancu” a lansat o licitație menită să aducă un important progres în activitatea sa. Mai știți câte știri ați auzit/citit despre ceața care împiedică aterizarea avioanelor, la Cluj? Gata cu asta. Șefii aeroportul vor un sistem care face aterizarea posibilă fără ca pilotul să vadă pista.

Reprezentanții aeroportului au lansat săptămâna trecută licitația pentru “Studiu aeronautic privind asigurarea condițiilor de operare CAT III la obiectivul de investiție – Pista de decolare-aterizare de 3500 metri – Etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente și Etapa 2 la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A”.

În descrierea procedurii se arată, potrivit licitatia.ro, că “aeroportul este certificat pentru operațiuni de aterizare și decolare pe timp de zi și de noapte, iar din 13.11.2014 pe aeroport se desfășoară și operațiuni în condiții de vizibilitate redusă, la nivel CAT II. Pentru a se putea desfășura operațiuni în condiții de vizibilitate redusă sau de a fi disponibil pentru apropieri instrumentale în condițiile unui plafon scăzut la standardul CAT IIIA, aeroportul are nevoie de un sistem performant pentru a se asigura operarea aeronavelor în condiții de vizibilitate foarte redusă”.

Ca să înțelegeți ce e cu CAT II și CAT IIIA, iată o scurtă prezentare:

  • CAT II (Categoria II) asigura ghidarea până la înălțimea de decizie de 30 de metri, cu continuarea procedurii de aterizare pentru o vizibilitate a pistei de cel puțin 300 de metri.

  • CAT III (Categoria III) este cea în care continuarea procedurii de aterizare se poate face fără a vedea pista. Aceasta are subcategoriile:

    • Categoria IIIA asigura ghidarea până la înălțimea de decizie de 15–30 de metri

    • Categoria IIIB asigura ghidarea până la înălțimea de decizie de 0–15 metri

    • Categoria IIIC asigura ghidarea fără înălțime de decizie, inclusiv pe pistă.

Potrivit caietului de sarcini, studiul ar urma să ofere următoarele avantaje:

– luarea unei decizii privind demararea activităților premergătoare operării la nivel CATIII, fundamentată pe concluziile acestuia;

– va reduce considerabil riscul întârzierilor sau anulării curselor;

– pasagerii vor putea călători conform programului de zbor;

– companiile aeriene vor înregistra costuri mai mici.

Interesant este că vorbim din nou despre pista de 3.500 de metri, care va permite aterizarea avioanelor trans-oceanice la Cluj. Momentan, pista are doar 2.100 de metri și este nevoie de finalizarea lucrărilor de deviere a Someșului pentru a se trece la prelungirea sa.

Licitația va avea loc în 20 decembrie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.