ADI Eco Metropolitan: “Supercom are cântare, cipuri și soft”. De ce se întârzie cântărirea deșeurilor

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1514 Vizualizări.  

În spațiul public se discută foarte mult despre cântărirea deșeurilor. A fost anunțată de autorități, a făcut parte din caietul de sarcini al licitației pentru serviciile de salubritate, dar încă nu se întâmplă.

„Tot mai multe plângeri primesc din partea cetățenilor, cele mai recente sunt de la clujeni care dețin case de vacanță sau au moștenit casa părintească în mediul rural, fără a locui în mod permanent acolo. Aceștia semnalează faptul că li s-a comunicat faptul că sunt obligați să încheie contract pentru serviciul de salubritate și să declare cel puțin o persoană la adresa. În mod normal, dacă operatorul și-ar fi respectat obligația de a cântări deșeurile și ar fi eliberat bonurile de cântar, această situație nu ar fi apărut, pentru că n-ar mai fi contat câte persoane locuiesc într-o gospodărie. Am tot auzit că se pomenea de o perioadă de grație acordată Supercom pentru a se conforma acestor prevederi. Nu cred că în acest moment mai există vreun motiv, au trecut cel puțin doi ani de zile de când Supercom operează în județul Cluj. Mă aștept să cunoască realitățile din teren, să aibă o strategie de adaptare a serviciilor la specificul județean. “Haideți să spunem stop acestei perioade de grație și să cerem Supercom că cântărească, iar cetățenii să plătească doar cât aruncă”, a spus consilierul județean USR Elena Muscă, în ultima ședință a deliberativului.

„Am făcut o comisie și dumneavoastră puteți să-i chemați la ordine pe cei de la ADI și de Supercom, ca să aflați ce se întâmplă cu problema legată de cântărire, necântărire. Ce pot eu să vă spun este că ADI a preluat treptat toate atribuțiile și prefer să se întâmple asta, pentru ca primarii să poată direct să-și spună punctul de vedere. Într-adevăr, aici trebuie să se ajungă în final la <plătești cât arunci>”, i-a răspuns Alin Tișe, președintele Consiliului Județean.

 

Iată se spune și Cătălin Sălăgean, alt consilier județean USR: “Până acum, Consiliul Județean și primăriile și-au făcut partea lor de treabă. În schimb, Supercom tot amână aplicarea instrumentului „plătești cât arunci”. În clipa de față e mai degrabă „plătești cât aruncă UAT-ul”, întrucât cântărirea se face la nivel de localitate, nu la nivel de gospodărie/punct de colectare. Adevărul e că nici oamenii nu sunt atenți la colectarea separată, dar autoritățile și operatorul ar trebui să depună toate diligențele ca oamenii să fie informați de importanța colectării separate. Trebuie să înceapă aplicarea de sancțiuni/amenzi. Atât pentru operator, pentru că nu își îndeplinește obligațiile contractuale, cât și pentru cetățeni că nu colectează separat. Dar primul la care ar trebui aplicate sancțiuni e operatorul de salubritate”.

ADI Eco Metropolitan apără Supercom și afirmă că operatorul este la un pas de a introduce sistemul „plătești cât arunci”.

 

“Softul există, utilajele de colectare sunt dotate cu cântare metrologizate, iar pubelele distribuite sunt dotate cu cip-uri. Mai există probleme privind asocierea locației cu codul contractantului, cu depunerea deșeurilor în alte recipiente decât cele cu cip și înrolate, precum și cu transmisia de date. Se înregistrează și cazuri când unii utilizatori refuză să primească pubele pentru toate fluxurile de colectare prevăzute în programe”, au transmis reprezentanții ADI Eco Metropolitan, pentru Media9.

Supercom nu a dorit să comenteze această situație.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.