Adevărul despre Cluj. Nici la jumătate din spațiile verzi recomadate de Uniunea europeană

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1394 Vizualizări.  

V-ați întrebat de ce anunță Primăria că va face multe parcuri, în viitor? Logic, pentru că acum avem prea puține. Există norme la nivelul Uniunii Europene, pe care Clujul de cinci stele nu le respectă. Iată: “Uniunea europeană recomandă 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, iar noi avem în momentul de față 12. Oare chiar nu ne dă de gândit”, a spus arhitectul octogenar Vasile Mitrea, într-o dezbatere organizată de ONG-ul Societate organizată sustenabil (SOS).

Vasile Mitrea este proiectantul inițial al Parcului Est; înainte de 1989, suprafața planificată era de trei ori mai mare, dar între timp acolo s-au petrecut diverse fenomene. S-a secat un lac, s-a construit un cartier de case, s-au ridicat mai multe blocuri, adică lucruri cu care ne-am obișnuit. 

“Trebuie neapărat ca, odată cu noul plan urbanistic general, să existe un studiu care să arate Primăriei că trebuie să ne gândim la un sistem care să înglobzeze orașul și periurbanul. Avem atâtea facultăți, iar mediul academic ar trebui să ia atitudine, în sensul bun, pentru a proteja ceea ce avem. Altfel, le vom oferi generațiilor care vin un cadru foarte antropizat, plin de tot felul de construcții și mai puțin de spații verzi. Avem o societate stresată, care în viitor va fi și mai stresată, iar singurul refugiu va fi zona verde. De aceea, aceasta ar trebui să fie o prioritate a politicii urbane”, a spus Mitrea.

Arhitectul a criticat și modul în care s-a abordat regândirea malurilor Someșului. Acesta a spus că s-a trecut la amenajarea unor zone care erau deja amenajate. “Nu erau de nota 10, dar erau deja amenajate. Între timp, există șapte kilometri de luncă a Someșului, din vecinătatea zonei industriale, pe care o lăsăm deoparte. Și acolo se vor trezi unii, poate, că vor să construiască”, a subliniat Vasile Mitrea.

Arhitectul Vasile Mitrea este cel care a făcut planurile, la finalul anilor ’60, pentru cartierul Gheorgheni, dar și pentru prima versiune a cartierului Grigorescu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.