Adăpostul pentru animale fără stăpân a primit aviz favorabil. „Profesia și educația primită de la părinții mei mă obligă”
Adăpostul pentru animale fără stăpân din comuna Florești a primit aviz favorabil de construcție. Proiectul a fost dezbătut, astăzi, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj.
Adăpostul urmează să fie ridicat în locul numit Urușag, la vest de „Pădurea rotundă”, în satul Luna de Sus, pe o suprafață de peste un hectar (conf. memoriului de prezentare).
Documentația cuprinde pavilioane pentru câinii fără stăpân, dar și pentru feline, ovine, caprine, bovine, suine, și ecvidee (cal, măgar, zebră – n.r.).
„Oamenii sunt responsabili de bunăstarea animalelor, indiferent că vorbim de cele crescute în gospodării sau de cățeii ori pisicile fără stăpân. Acestea din urmă le includem în categoria celor abandonate de persoane fără suflet, ȋn urma unor decizii lipsite de responsabilitate, decizii care generează în orice comunitate problemele animalelor fără stăpân.
Dorința fermă de a pune bazele unui adăpost destinat animalelor fără stăpân am anunțat-o public încă ȋnainte de a deveni primarul comunei Florești. Profesia și educația primită de la părinții mei mă obligă. De noi depinde salvarea și șansa la viață a unui animal abandonat, de care s-a debarasat cineva pentru că s-a plictisit, pentru că nu știa ce presupune creșterea și îngrijirea unui câine, pentru că face gălăgie sau nu mai e la modă.
Mă bucur că am reușit să identificăm la nivelul comunei un teren generos care să permită realizarea acestui proiect destinat salvării intervențiilor medicale veterinare, dar și îmbunătățirii vieții animalelor fără stăpân, situat la distanță de zona rezidențială și separat de o perdea verde care va asigura atât liniștea comunității, cât și derularea activităților specifice adăpostului, în cele mai bune condiții.
Mi-aș dori ca floreștenii să vadă în acest caz și o oportunitate de educare a tinerilor și adulților deopotrivă, pentru a preveni și a reduce substanțial cazurile de abandon ale animalelor”, a transmis primarul Bogdan Pivariu, medic veterinar de profesie.
Adăpostul
Prezentarea a fost făcută de arhitectul Radu Spânu, care a și întocmit proiectul. „Acest amplasament este situat la distanță față de zonele locuibile și este protejat de vecinătăți de o pădure existentă, plus o perdea verde. Prin hotărârea Consiliului local Florești, s-a aprobat dezmembrarea unei parcele de 10.963 de metri pătrați pentru realizarea adăpostului pentru animale, la care se adaugă suprafața de 2.315 metri pătrați pentru amenajarea drumului de acces. Terenul este liber de sarcini și de construcții”, a explicat în prezentarea sa arhitectul Radu Spânu.
Potrivit prezentării făcute, parcela este situată într-o zonă de interes care se include în viitoarele dezvoltări urbanistice. Proiectantul a mai spus că există interesul pentru amplasarea unui parc voltaic în apropierea adăpostului pentru animale.
Departe de vecini
Președintele CJ, Alin Tișe, a fost plăcut surprins de proiect și de cât de repede s-a mișcat Primăria Florești pentru realizarea lui, dar s-a interesat dacă viitorul adăpost pentru animale e destul de departe față de viitorul Spital de Urgență (care va fi construit la Florești). „Da, e o distanță foarte mare, se află chiar în partea opusă”, a explicat Radu Spânu.
Mai multe locuri pentru cai
Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a avut două obiecții: să fie realizată o perdea verde în partea de vest a viitorului adăpost pentru animale și să crească numărul de locuri pentru cai, de la trei la șase. „Din ceea ce semnalează presa, probleme sunt cu caii în Florești, nu cu câinii”, a explicat arhitectul-șef al județului. Radu Spânu a fost de acord cu ambele obiecții.
Alice Oprică, membru CTATU, s-a interesat dacă viitorul adăpost pentru animale este destul de departe față de Monumentul Eroilor aflat în acea zonă. Radu Spânu a asigurat-o că este la o distanță apreciabilă și că va fi despărțit de o perdea verde.
„Acestea fiind spuse, vă propun un aviz favorabil”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Proiectul a trecut cu maximum de voturi: opt.