Activistul clujean Szakáts István, despre firmele care au depus oferte pentru metrou: „Cum ne-am pricopsit cu ele?”

Autor  admin   în       2 years în urmã  

Media9 a scris astăzi că două asocieri de firme au depus oferte la Primăria Cluj-Napoca pentru proiectarea și construirea metroului clujean. Termenul a expirat vineri, 28 octombrie, la ora 15:00.

În cursă au intrat asocierea turco-franceză Gulermak Agir – Arcada Company, ca lider, în care parteneri sunt și francezii de la Alstom, dar și asocierea condusă de Dogus Insaat ve Ticaret, din Turcia. Ambele asocieri au o lungă listă de subcontractori. Printre ei, în ambele cazuri, Muzeul național de istorie a Transilvaniei, pentru descărcare arheologică.

Citește articolul  Gata, s-au depus ofertele. Cursă în doi pentru metroul Clujului

La puțin timp după aflarea companiilor care au depus ofertele pentru metroul de la Cluj, Szakáts István (foto jos),

unul dintre cei mai cunoscuți și mai vocali activiști de mediu clujeni, a postat un text pe grupul Clujul civic.

Activistul nu crede că firmele respective ar avea capacitatea de a se apuca de o lucrare atât de complexă cum e metroul Clujului.

Amândouă firme turcești sunt redutabile, cu peste 200 km de metrou construite la viața lor.

Dar studiile noastre de sol sunt pastă sărată, partea de arheologie pastă nefăcută, exproprierile pastă nefăcută, devierea traficului pastă inimaginabilă, și timp de proiectare și execuție, la nivelul science fiction.

Plus, nu vom uita că liniuța de metrou M5 de la București (mai scurtă, și cu mai puține stații decât cea clujeană) a tot fost construită fo 10 ani, și încă tot nu-i ce trăbă. Și noi pretindem că o să facem mai mult, într-o treime din timp.

Deci întrebarea e una: acum că ne-am procopsit cu ei, cum scăpăm de turci? Poi, prin descalificare, și anume pe baza că totuși nu-s bani. Conform SEAP,

1. <Procedura de atribuire se desfășoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul ca semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai dupa semnarea contractului de finantare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este până la 31.12.2022> și

2. <În cazul în care, indiferent de motive, ctr. de finanțare nu se va semna, Autoritatea Contractantă, după primirea notificării din partea autorităților competente cu privire la neacordarea finanțării, își rezervă dreptul de a anula procedura în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare>”, a reclamat cunoscutul activist clujean.

Cele două firme (cu partenerii și subcontractanții lor) care au depus oferte pentru metroul clujean sunt: 

1. Gülermak, Arcada, Alstom, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Sixense, EPC, Vertatel, TIAB, Total Business Land, DP Cons, Aqua Prociv, Prota Müheldislik, Yuksel, SC Logic IT, Danavi, SC Logic Consult
2. Dogus, Kontrolmatik, Sixense, Prospect Technical Studies, Siemens Mobility, Prelchim, YDA Inșaat, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Arhimar, Teknik Muhendislik, Tekfen Inșaat, Tekfen Mühendislik, Pirotehnic OSD, Vertatel, Like Consulting.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.