Abordarea greșită a Minority SafePack. „În Franța, dacă un cetățean este francez, locuiește acolo, vorbește franceza, este considerat francez”
Punt final, luna aceasta, pentru inițiativa cetățenească Minority SafePack. Comisia Europeană a dat răspunsul oficial: nu va adopta nicio modificare legislativă privind întărirea drepturilor minorităților în Uniunea Europeană, care este sprijinită de Guvernul Ungariei.
Inițiativa cuprindea 9 măsuri cerute Uniunii Europene în domenii ca învăţământ, cultură, drepturi lingvistice, politica regională, reprezentarea europeană a minorităţilor, reglementarea nediscriminării, a mediei publice şi în domeniul sprijinului acordat organizaţiilor minorităţilor naţionale.
Minority SafePack a fost o abordare greșită. O spune Bea Bakó, avocat, redactor-șef al Immediate și cercetător la Institutul Universitar European din Florența, pentru publicația clujeană de limbă maghiară Transindex.ro.
BeaBakó spune în esență că Uniunea Europeană reprezintă interesele majorităților și că problema minorităților se rezolvă în interiorul fiecărui stat. Dă și exemplul Franței, unde dacă ești cetățean francez, ești considerat francez, indiferent de etnie.
„Uniunea este alcătuită din 27 de state membre și nu este concepută pentru a trata probleme care sunt o problemă pentru unele state membre. Uniunea va reglementa chestiunile asupra cărora există o voință majoritară, iar o mare majoritate a statelor membre sunt de acord. Nu este cazul problemei minorităților indigene, există multe țări din Europa de Vest care nu abordează problema în acest fel (n.r. cea reflectată în inițiativa Minority SafePack). Și în Franța există principiul unui stat național unificat, care este cetățean francez, locuiește acolo, vorbește franceza, este considerat francez. Din acest motiv, nu este nevoie să fii supărat pe Uniunea Europeană, deoarece reprezintă pur și simplu interesele majorității statelor membre. Dacă vrem să fim mai buni pentru ungurii de peste graniță, o inițiativă cetățenească europeană nu este instrumentul potrivit. Guvernul maghiar a negociat cu România, Slovacia etc., trebuie să rezolve situația prin dialog. Desigur, nu este o sarcină ușoară. Dar nu se poate aștepta ca toate cele 27 de state membre să abordeze o problemă care nu este prezentă în majoritatea statelor membre sau care nu este percepută ca o problemă. Ceea ce își dorește majoritatea relevantă a statelor membre va fi modul în care funcționează UE. Mi se pare destul de probabil ca, în acest fel, atunci când se confruntă cu un caz precum inițiativa Minority SafePack, Comisia Europeană să evalueze în prealabil nevoile și intențiile politice ale statelor membre și să decidă în lumina acestui lucru”, a spus Bakó. Articolul este aici.
Comisia Europeană a respins toate solicitările organizatorilor inițiativei, sprijinită activ de Viktor Orban, arătând fie că nu are competențe în domeniul drepturilor minorităților (politici ce aparțin exclusiv statelor membre), fie că a demarat deja inițiative care sprijină diversitatea culturală în UE.