A treia oară o fi cu noroc! Proiect de șase case, lângă Cluj, respins

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã  

Membrii Comisiei de urbanism au respins, în ultima ședință de la Consiliul Județean Cluj un proiect care viza construcția a șase case pe un teren de 5.000 de metri pătrați în localitatea Corușu, comuna Baciu. 

Proiectul prezentat în ședința Comisiei de urbanism se află în revenire și acum este în etapa de „elaborare PUZ: introducere în intravilan – parcelare și construcție locuințe unifamiliale” în satul Corușu, comuna Baciu.

Proiectantul lucrării este s.c. Endorfina Concept s.r.l. din Florești.

6

parcele vor fi în urma reparcelării; pe cele 6 parcele s-au propus 6 locuințe unifamiliale.

Conform memoriului de specialitate prezentat în ședința CTATU, tema de proiectare propune introducerea în înintravilan a unei suprafețe de teren de 5.000 mp aflată în proprietatea beneficiarului Ioan Pop din Cluj Napoca.

Ulterior, suprafața va fi splitată în 6 parcele, pe care vor fi construite tot atâtea locuințe unifamiliale.

Parcelarul propus

  • PARCELA 1 = 687.40 mp;
  • PARCELA 2 = 919.00 mp (parcela cea mai mare);
  • PARCELA 3 = 693.00 mp;
  • PARCELA 4 = 699.60 mp;
  • PARCELA 5 = 600.80 mp (parcela minimă);
  • PARCELA 6 = 619.40 mp.

Actualmente terenurile studiate sunt libere de construcții și au acces din drumul comunal de pământ aflat pe latura sa estică. Conform CF, categoria de folosință a terenurilor este de fâneață.

Cu cine se va învecina parcela de 5.000 de metri pătrați

  • Nord: proprietate privată;
  • Sud: proprietate privată;
  • Vest: proprietate privată;
  • Est: drum existent, proprietăți private.

Reprezentanta proiectantului a transmis că toate construcțiile se vor branșa la rețelele existente în zonă, respectiv electricitate și apă.

Canalizarea se va realiza prin amplasarea unui bazin vidanjabil poziționat central celor 6 case cu capacitate necesară, iar încălzirea caselor se va realiza în regim propriu.

Pentru stabilirea exactă a capacității rețelelor existente și pentru determinarea necesităților construcțiilor propuse se vor efectua studii ulterioare.

Regimul de înălțime: (S)+P, D+P, P.

Obiecțiile specialiștilor în urbanism

Unul din membrii CTATU a propus o retragere mai mare decât cea din proiect (de la 1 la 3 metri), pentru a nu-i deranja pe vecini.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, n-a fost prea mulțumit cu poziționarea celor 6 case pe planșă, explicând că în situația prezentată, cele trei case din stânga proiectului n-ar avea panorama dorită pe sat din cauza celorlalte trei case din față.

Claudiu Salanță a propus ca parcela de 5.000 de metri pătrați, cu latura de 77 metri spre sat, să fie împărțită în așa fel încât fiecare parcelă să aibă un front de 12 metri și o formă alungită.

Recomandarea arhitectului șef al județului

„În felul acesta, cei care vor locui acolo vor avea un avantaj, adică acea priveliște spre sat. Dacă mergem cu varianta propusă de dumneavoastră, vom avea un rând cu cele trei case în față, și un ale trei case care se vor uita … la casele din față. Și pentru investitor, se elimină necesitatea de a realiza un drum suplimentar de 150 de metri, cu costurile aferente. Varianta pe care v-am recomandat-o e mai aproape de specificul satului”, a explicat Claudiu Salanță.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce ședințele Comisiei de urbanism, s-a amuzat puțin și a spus: „Practic am avut două parcelări până acum, iar asta e a treia. Care să fie cu parcele alungite și cu alinierea la stradă a caselor”.

„Eu m-am gândit și la varianta asta, dar mi-a fost teamă că arată ca niște parcele agricole”, a explicat reprezentanta proiectantului de ce n-a venit în ședință cu prezentarea asta.

Tișe a propus un aviz nefavorabil, cerând revenirea proiectului în comisie și reașezarea parcelelor, la recomandarea arhitectului șef. Proiectul a fost respins cu 8 voturi.

Sursa foto & randări: Endorfina Concept

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.