A trecut! Cartierul „Avram Iancu”, cu peste 100 de locuințe, a primit aviz favorabil

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2401 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism au avizat favorabil, în ședința de joi, 18 mai, de la Consiliul Județean Cluj proiectul dezvoltat pe aproape 120.000 de metri pătrați (12 hectare – n.r.), numit „Cartierul Avram Iancu”, în localitatea Luna, lângă Câmpia Turzii. 

Este vorba despre un ansamblu imobiliar uriaș, cu 105 locuințe unifamiliale, în partea de vest a localității Luna, lângă drumul european E60.

113.545

de metri pătrați este suprafața studiată din acest proiect.

Proiectul a mai fost în ședința CTATU și a primit avizul arhitectului șef al județului în 27 iulie 2018, iar acum a revenit în ședința CTATU pentru o actualizare a PUZ-ului.

Arh. Paul Sârbu, reprezentantul s.c. SS Construct Proiect s.r.l., elaboratorul documentației, a explicat, în ședința de joi, că PUZ-ul aprobat prin hotărârea de Consiliu local al comunei Luna în 27 iulie 20218 a reglementat introducerea în intravilanul comunei a unui teren în suprafață de 113.545 de metri pătrați, înființarea de unități teritoriale de referință cu funcțiuni pentru construirea de locuințe, dotări, spații verzi, circulații auto și pietonale.

PUZ-ul din 2018 prevedea în partea de nord-vest a proiectului o zonă destinată unor locuințe colective, a unui bazin olimpic și a unei baze de agrement (foto jos). În plus, același PUZ prevedea o zonă cu 24 de parcele situată în partea de est a proiectului. În imaginea de mai jos, zona colorată cu roz, în formă de U întors, era destinată locuințelor colective, iar dreptunghiul albastru – bazinul olimpic. Pe această planșă se află și cele 24 de parcele în partea de est.

Așa arăta planșa conformă cu PUZ-ul din 2018

De ce se dorește actualizarea PUZ-ului

În varianta de acum, de actualizare a PUZ-ului, arhitectul Sârbu a explicat că proiectantul a fost nevoit să renunțe la zona cu locuințe colective, pentru că n-au fost beneficiari doritori, la bazinul olimpic și la baza de agrement deoarece n-au găsit un investitor care să-și asume costurile cu aceste lucrări.

Așa arată acum proiectul actualizat. S-a renunțat la zona de locuințe colective, la bazin și baza de agrement, iar în locul lor au apărut parcelele din partea de est a proiectului. 

Reprezentantul proiectantului a mai spus că, în această situație, zona cu cele 24 de parcele din partea de est să fie relocată în partea de nord-vest (unde au fost locuințele colective, bazinul și baza de agrement).

În actualul PUZ, proiectantul a mai propus în această zonă un spațiu destinat unor magazine sau altor funcțiuni complementare locuirii.

Alin Tișe, care conduce ședințele din Comisia de urbanism, a propus un „aviz favorabil”. Proiectul a trecut în următoarea fază cu 5 voturi.

„Prin actualizarea planului urbanistic zonal, se dorește restrângerea zonei dedicate funcțiunilor de dotări, relocarea unor zone dedicate funcțiunilor de locuire și majorarea suprafețelor dedicate zonelor verzi”.

352

de metri pătrați are cea mai mică parcelă.

Cea mai mică parcelă are 352 de metri pătrați, iar cea mai mare, 23.344 de metri pătrați. Conform planșelor, se propun aproximativ 100 de locuințe. Ele sunt destinate, în principal, militarilor de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, din Câmpia Turzii, dar și tinerilor din comuna Luna. Locuințele vor avea un regim de concesiune.

Accesul pe terenul studiat
Potrivit documentației, zona studiată se află în extremitatea sud-vestică a intravilanului comunei Luna. Circulația
auto se va desfășura pe străzile propuse prin PUZ-ul aprobat prin HCL nr.23/27.07.20218. Rețeaua de circulație auto se conectează la trama stradală existentă. Astfel, accesibilitatea la ansamblul propus se realizează la vest din străzile cu acces din E60, iar la nord din strada existentă, care face legatura între E60 și satul Călărași Gară.

În prezent, terenul este liber de construcții. Beneficiara acestei investiții este Primăria Luna, iar proiectantul este s.c. SS Construct Proiect s.r.l. din Cluj.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.