A trebuit să vină americanul să observe: Clujul este sufocat de mașini

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     996 Vizualizări.  

Dezbatere-maraton. Miercuri seara, la Casinoul din Parcul Central, timp de aproape trei ore, specialiști clujeni, dar și internaționali au dezbătut schimbările prin care a trecut spațiul public clujean, dar au venit și cu idei și propuneri pentru viitorul orașului. Dezbaterea a avut loc sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și i-a avut drept invitați pe arhitectul american Lance Jay Brown –  președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, Ralf Alwani – director Urban Scale Interventions, arh. Șerban Țigănaș – secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, arh. Daniela Maier – președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania, arhitectul Vlad Sebastian Rusu, câștigătorul mai multor concursuri de soluții organizate de municipalitatea clujeană împreună cu Ordinul Arhitecților din România. Dezbaterea a fost moderată de Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

În prezentarea sa, pe care a intitulat-o „Hrană pentru minte”, arhitectul american Lance Jay Brown a atras atenția asupra principalelor probleme ale secolului în care trăim: creșterea populației pe glob, revoluția digitală, dezastrele naturale, migrația, încălzirea globală, protestele și multiculturalismul. Deși s-a aflat la Cluj doar câteva zile, Brown a observat că orașul este sufocat de mașini. Acesta a dat exemplul Parisului, care și-a ”îngropat” toate mașinile în parkinguri subterane. Brown i-a îndemnat pe clujeni să pună în valoare și Someșul.

Arhitectul clujean Șerban Țigănaș a făcut o radiografie a spațiului public clujean pe parcursul ultimelor 3 decenii: 1989-2019.”Vorbim despre trei decenii de utilizare și transformare a spațiului public. Am studiat spațiul public din  șapte perspective:gestiunea, folosirea, alocarea, transformarea, generarea, design-ul și comportamentul în spațiul public”, a explicat Țigănaș. Acesta a remarcat evoluția spațiului public, de la băncile și coșurile de gunoi tricolore la străzile invadate de mașini și de publicitate outdoor până la primul concurs important pentru spațiul public: cel pentru piața Unirii și Bulevardul Eroilor. Ca și concluzie, Țigănaș a subliniat că în trei decenii în mod cert există evoluție în ceea ce privește spațiul public clujean, însă generarea de spațiu public nou este încă limitată, iar diferențele dintre centru, cartiere și periferie sunt încă semnificative.

Daniela Maier a prezentat proiectele Scenei urbane de reactivare a spațiilor publice urbane și redarea acestora comunității. Câteva dintre locurile pe care Scena Urbană a încercat să le readucă în atenția comunității în ultimii ani sunt: Cetățuia, Gara centrală și piața gării, Cimitirul central, Someșul, Parcul Feroviarilor.

Al doilea invitat internațional  al serii a fost Ralf Alwani, director la Urban Scale Interventions, o nouă formă de agenție creativă care răspunde la schimbările modului în care trăim, lucrăm și ne jucăm prin designul centrat pe oameni. Acesta și-a bazat prezentarea pe felul în care echipa sa a reușit să schimbe percepția publică asupra râului Foyle, care traversează orașul Londonderry (Derry) din Irlanda de Nord . Dacă până nu demult râul era cunoscut ca un loc ales de multe persoane pentru a-și pune capăt vieții, acum a fost implementat un proiect care a schimbat percepția oamenilor asupra locului, cu foarte mici intervenții, precum o aplicație care schimbă culorile în care este iluminat podul peste râu.

În finalul dezbaterii, arhitectul Vlad Rusu a prezentat proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor. Proiectul este axat pe mai multe obiective: reabilitarea Parcului, a străzii din preajma parcului, amenajarea malurilor Someșului, precum și amplasarea a două pasarele pietonale.

În final, Ovidiu Cîmpean a anunțat că în perioada următoare Primăria Cluj-Napoca va lansa un concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Est, precum și un altul pentru Science Museum.

”Pentru parcul Est am lansat deja un chestionar online, prin care cetățenii sunt invitați să-și spună părerea privind felul în care doresc să arate noul parc. Anul viitor vom organiza două dezbateri publice privind acest parc: una în luna ianuarie și a doua când ne vom apropia de tema finală de concurs. În ceea ce privește Science Museum, ne gândim să avem drept partener  Uniunea Internațională a Arhitecților, tocmai în ideea de a crește vizibilitatea concursului de soluții”, a explicat Cîmpean.

Dezbaterea CIIC din 4 decembrie a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’.

Proiectul are două componente: 

– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA. 

și 

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.