A început opoziția față de „betonarea” Pieței Avram Iancu. Cum arată piețe celebre ale Europei

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     1473 Vizualizări.  

Bugetul Clujului pe anul 2024 prevede sume pentru realizarea primilor pași în direcția modernizării Pieței Avram Iancu. Întrebat vineri cum va arăta piața, Emil Boc a spus: „Nu știu. Specialiștii vor decide”. Termenul „specialiști” sună familiar din gura primarului, mereu ei sunt de serviciu când ceva nu funcționează. Pe de altă parte, este absolut corect, nu un primar trebui să facă planuri urbanistice. Urbaniștii se pricep la asta.

Anunțul modernizării pieței i-a activat deja pe ecologiști. Într-o postare pe grupul Clujul Civic, Vasile Silion atrage atenția: „Se pregătește oare distrugerea a încă unui spațiu verde din centrul Clujului?” Și mai spune așa: „În urmă cu 10 ani spațiul verde de acolo a fost reabilitat, din câte îmi aduc aminte și prin contribuția privată a unor societăți comerciale (poate mă înșel). În 2014 s-a pus gazon, s-au plantat copaci, arbuști, trandafiri. Înainte s-au amenajat aleile, fântâna arteziană muzicală. Acum, domnul #primar Emil Boc intenționează să transforme piața Avram Iancu pe modelul pieței Unirii (care, după cum știm, a fost pavată integral cu piatră, insulele de verdeață fiind eliminate complet). Cică „spații pentru socializare”! Cică „după model european”! Care o fi modelul european pe care îl tot clamează primarul?”.

Neîndoielnic, vegetația trebuie să fie prezentă peste tot în oraș. Dar confundăm piețele cu parcurile. Piețele sunt spații care trebuie să poată fi utilizate de cetățeni, nu unele la care doar să privească peste un gard viu. Dar întotdeauna va exista un conflict între ecologiști și urbaniști.

Și se mai spune despre „betonare”, dar suprafețele sunt pavate cu piatră și sunt permeabile, apa poate pătrunde în pământ. Cu betonul mai greu, e adevărat. Dar tocmai asta e ideea cu aceste proiecte, nu se betonează nimic.

Din păcate, Clujul are în continuare două piețe care arată ca în 1980: Piața Avram Iancu și Piața Mihai Viteazu.

Silion face trimitere la declarațiile lui Boc despre piețe europene. Haideți să dăm exemple. Veți vedea că, da, există vegetație, copacii dau cel mai mult oxigen, și da, spațiile sunt funcționale, nu plantate cu gazon.

Piața Spaniei, Sevilla

Trafalgar Square, Londra

Piața San Pietro, Vatican

Piața Orașului Vechi, Varșovia

Piața Orașului Vechi, Praga

Plaza Mayor, Spania

Poarta Brandenburg, Berlin

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.