A fost semnat contractul pentru achiziția a 37 rame electrice de lung parcurs. Din cele 12 rute, patru trec prin gara din Cluj

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     585 Vizualizări.  

Șeful Direcției de Dezvoltare Transport Feroviar din cadrul ADI TPBI, Iosif Szentes, a anunțat că trenul electric Alstom Coradia Stream, primul tren electric achiziționat de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) în ultimii 20 de ani, va fi prezent în Gara de Nord din București pe 21 și 22 septembrie, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității. 

De asemenea, Szenteș a confirmat, într-un comentariu pe pagina de Facebook a ARF, că vizitatorii vor putea vedea cum arată noul tren electric la interior.

Pe de altă parte, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că a fost semnat contractul pentru achiziţia a 37 unități multiple electrice feroviare de lung parcurs (etapa a II-a).

„A fost finalizată semnarea contractului de finanţare pentru realizarea proiectului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – PROIECT FAZAT – ETAPA II”, între MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management, și AUTORITATEA PENTRU REFORMĂ FEROVIARĂ (ARF), în calitate de Beneficiar”, au transmis, pe contul de Facebook, reprezentanții ARF.

Obiectivul de investiții vizează achiziţia a 37 unități multiple electrice feroviare de lung parcurs. Proiectul este fazat, fiind implementat în două perioade de programare financiară: în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 -2020 și în Programul Transport (PT) 2021 -2027.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs Alstom sunt:

  • București Nord – Constanța;
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara;
  • București Nord – Brașov – Cluj;
  • București Nord – Brașov – Deda – Cluj;
  • București Nord – Brașov;
  • București Nord – Iași;
  • București Nord – Suceava;
  • București Nord – Galați;
  • București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria;
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad;
  • Cluj – Timișoara;
  • Cluj – Suceava – Iași.

Perioada de implementare a contractului este de 24 de luni (01.01.2024-31.12.2025).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Astfel, în cadrul POIM, a fost plătit avansul de 15% din valoarea totală a contractului de furnizare și a fost livrată o ramă electrică EMU, iar contractul de finanțare nerambursabilă a fost în cuantum de 2.058.873.685,65 de lei, din care: 302.890.578,99 de lei cheltuieli eligibile (257.456.992,17 lei finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune și 45.433.586,82 de lei cofinanțare a Beneficiarului), respectiv 1.755.983.106,66 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA. În acest mod, prin etapizarea proiectului, în cadrul PT 2021 -2027, vor fi livrate 36 rame electrice.

Când vom circula cu primul tren nou de la Alstom?

Primul tren Coradia Stream din cele 37 cumpărate de statul român de la Alstom ar putea intra în circulație cu călători în decembrie 2024, afirmau, în urmă cu trei luni, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API).

Aceștia vizitaseră depoul unde se află noul tren și unde ar putea ajunge până la sfârșit de 2025 și restul de 36 de rame, potrivit estimărilor producătorului Alstom.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica din Katowice (Polonia).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.