Promovarea turismului suferă în România, dar și la Cluj. Gândirea nu este economică, ci electorală, parcă „primăria” ar fi reclamă la detergent

România pierde teren în atragerea turiștilor, din cauza lipsei unei comunicări eficiente. Țări precum Turcia, Grecia, chiar și Bulgaria, ne depășesc în viteză, întrucât investesc sume considerabile în promovarea turistică.
„Avem o problemă cu lipsa de promovare a țării. Anul trecut, România a cheltuit doar 5 milioane de lei pentru promovare, în timp ce Turcia alocă 300 de milioane de euro, iar Grecia, o sumă similară. În Europa, toate țările au avut creșteri record ale numărului de turiști străini în 2024, mai puțin România, care a înregistrat o scădere față de 2023,” a declarat Călin Cozma, președintele executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și consilier local la Cluj-Napoca.
Legăm această temă de Cluj-Napoca. De ce? Pentru că are o mare problemă de viziune. Investește în sport, dar – în loc să aibă mesaje de tipul „Vizitați Clujul” – preferă să promoveze denumirea instituției, de parcă primăria ar fi un produs comercial. „Cumpărați detergentul Primăria Cluj-Napoca”. :))) Nu e prostie, ci nesimțire: cei de acolo nu gândesc economic, ci electoral. Își asumă că ei dau banii, deși în realitate gestionează doar fondurile cetățenilor. Și speră la un „revenue” pe persoană fizică, nu pentru întregul oraș.
În alte orașe europene, sportul este folosit cu succes pentru promovarea destinațiilor turistice. Echipele din Spania sau Croația afișează mesaje precum „Visit Valencia” sau „Discover Dubrovnik” pe echipamentele sportivilor și în campanii asociate. Aceste inițiative nu doar că atrag turiști, dar contribuie și la consolidarea identității culturale și economice a regiunilor respective.
Călin Cozma a subliniat faptul că România este singura țară din Europa care a înregistrat o scădere a numărului de turiști străini în 2024, în ciuda creșterilor record din alte state. Această tendință se reflectă și în Cluj-Napoca, unde lipsa de promovare contribuie la subutilizarea unui potențial turistic imens. Noroc cu Untold…