Bănci cu totem, amfiteatru și balcon, în Pădurea-parc Făget
Societatea civilă se teme că, odată cu transformarea Făgetului în pădure-parc, ar urma să fie tăiați arbori. Corect, dar din altă parte. 🙂 Arhitecții care s-au implicat în proiect doresc amenajări cu lemn masiv. Marius Moga, de la Atelier Mass, a explicat că se vor realiza intervenții simple: “bănci cu totem”, adică băncuțe care vor avea și mici panouri cu hărți și informații utile, puncte de popas, cu masă pentru picnic, un amfiteatru, un punct educațional, o zonă de activități, cu trei platforme de 15 metri pătrați, un balcon la proximitatea dinpre situl Natura 2000, un adăpost de ploaie. Toate vor avea fundații metalice, fie bătute, fie înșurubate, iar structura supraterană va fi din lemn masiv. Proiectanții au decis să nu instaleze coșuri de gunoi. “Coșurile vor atrage și mai mult gunoi. Noi credem în educație, în sensul că oamenii vor lua deșeurile cu ei”, a spus Moga, în cadrul dezbaterii online de la Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Pădurea-parc va avea trasee de biciclete și de drumeție, a subliniat arhitectul de la Atelier Mass.
Colega lui Marius Moga, arhitectul Oana Rus, a venit cu completări din punct de vedere al traficului. A explicat că va fi amenajată o parcare pe Calea Turzii și că se propune realizarea unui parteneriat-public pentru o a doua parcare, la intersecția străzii Făgetului cu Liviu Rusu, pe un teren privat. De asemenea, o ideea este schimbarea sau prelungirea unor linii de transport public. Linia 46 ar urma să fie prelungită, 40 și 40S, de asemenea, să mai facă o buclă, iar linia M11 ar trebui deviată pe timp de primăvară-vară-toamnă.
„Subliniez faptul că niciun copac nu va fi tăiat, ci vom aduce valoare adăugată prin păstrarea biodiversității pe care o cunoaștem în Făget, prin amenajări speciale, prin creșterea calității spațiului de agrement. Ne propunem ca obiectiv ca anul acesta să lansăm licitația de proiectare și execuție, iar de anul viitor să începem implementarea pe teren astfel încât clujenii să se poată bucura cât mai repede cu putință de noua formă a pădurii parc”, a subliniat primarul Emil Boc.
1,3
kilometri este distanța dintre pădurea-parc ce va fi amenajată și traseul viitoarei centuri metropolitane.
Primăria Cluj-Napoca și ADI ZMC fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Proiectul „URBforDAN” își propune să abordeze provocările actuale legate de managementul sustenabil al patrimoniului natural al zonelor urbane din regiunea Dunării. Pentru rezolvarea acestor provocări iminente este nevoie de o abordare transnațională.
Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.
Prin proiect se urmăresc câteva aspecte care ating mai multe dimensiuni ale potențialului pădurii:
- accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;
- trasee marcate – traseele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;
- signalistică – o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc);
- puncte de popas – acestea vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în 7 locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese;
- micro-intervenții – platforme cu suprafață maximă de 15mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite 5 platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru).
Toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.
Toate prezentările din cadrul dezbaterii pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
Dezbaterea integrală poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Următoarea dezbatere online CIIC va avea loc marți, 28 iulie 2020, începând cu ora 17.00, tema fiind „Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu”.
Toate aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/