900 de apartamente vrea primarul Șulea, pe dealul din Florești. Toți i-au întors spatele

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     4532 Vizualizări.  

La începutul săptămânii, într-un video postat pe Facebook, deputatul Adrian Dohotaru vorbea despre “afaceriștii veroși” care intenționează să construiască un ansamblu imobiliar de mari dimensiuni în Florești, aproape de limita cu Clujul. Nu vorbim de Donath Park, acel cartier pare că și-a găsit locul și rostul în peisaj. Oricum, acolo sunt 4-500 de apartamente în toate bloculețele. Proiectul la care face referire Dohotaru ar urma să aibă 900 de apartamente. La o medie de 2,5 ocupanți per apartament, vedem că acolo ar urma să locuiască peste 2.000 de suflete.

În zonă, vegetația a fost deja pusă la pământ, cum se poate vedea din fotografii. Ce-i drept, panorama e frumoasă.


“D-le Șulea, nu autorizați acest proiect imobiliar care distruge zona Pădurii Hoia-Baciu. Chiar dacă cele două hectare rase de copaci și vegetație nu fac parte din fondul forestier, această zonă în prelungirea pădurii e un plămân verde pentru Cluj și Florești”
, scria deputatul pe Facebook.

În urmă cu vreo cinci ani, scriam că planul inițial era să se realizeze 850 de apartamente și că dezvoltatorilor li s-a impus să asfalteze un drum de coastă de patru kilometri, care să se descarce în strada Tăietura Turcului, lângă Muzeul Satului. Proiectul avea PUZ-ul aprobat din 2008, însă a venit criza și, în cele din urmă, a expirat. Acum este un nou asalt.

Am căutat informații la zi despre situația de pe dealul de vizavi de Vivo. Nu știm dacă afaceriștii care intenționează să construiască blocuri sunt “veroși”, dar cu siguranță sunt perseverenți. PUZ-ul lor a picat de trei ori în comisia de urbanism a Consiliului Județean. “A fost trântit la vot de trei-patru ori și în Consiliul Local Florești”, arată o sursă din Primăria Florești. Asta este amuzant la Florești: nu are un PUG în vigoare, așa că toate deciziile se iau în ringul politic. Mai ales acum, că vin alegerile, discordia este totală.

Studiu de caz: ședința ordinară din martie a Consiliului Local Florești. Proiectul de HCL privind aprobarea planului urbanistic zonal pentru ansamblul imobiliar din zona Dealul de jos f.n., care l-a avut ca inițiator pe primarul Horia Șulea, a strâns zero voturi. Asta ne arată și care mai e susținerea pe care o are Șulea.

Blocuri de șase etaje (subsol, parter, patru etaje întregi și două retrase), răspândite pe o suprafață de aproape patru hectare, 900 de apartament, 950 de locuri parcare. Cam acestea sunt, pe scurt, informațiile din PUZ-ul eșuat în martie.

Mi s-a părut haios și modul cum s-a pus problema în documentul ajuns pe masa consilierilor locali. La Cluj-Napoca, proiectele vin bine documentate și asumate de către Direcția de Urbanism, chiar dacă sunt aberații. Că mai sunt și la Cluj aberații. Însă la Florești arhitectul Alexandru Lădariu, șeful urbanismului, nu are nicio părere: propune și semnează “discutarea proiectului”. Cu alte cuvinte, se spală pe mâini. 

S-o fi întrebând și el, la fel ca noi: pe unde s-ar mai deplasa peste 1.000 de automobile, când Donath este și așa sufocată?

Ca o paranteză, în zonă există un drum recent asfaltat, care urcă aproape până nicăieri. Nu are nici lățime rezonabilă, nici trotuare, se termină brusc și nu ai unde să întorci. “Nu are autorizație de construire”, ne șoptește sursa noastră. Aoleu!

Documentele au fost solicitate de Nicoleta și Eugenia Neag. Nicoleta Neag activează în dezvoltarea imobiliară de mulți ani. Este acționar și administrator al firmelor Latino Imobiliare SRL, Vile de Top SRL, Carera Grup SRL, toate înregistrate la Cluj, și NNeag IT SRL, din Bistrița-Năsăud.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.