74 de milioane pentru drumuri. Pe ce se duc banii turdenilor

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     3624 Vizualizări.  

Consiliul Local Turda a aprobat joi bugetul pe anul 2019 al municipiului. Vă propun o sinteză a cheltuielilor antamate de Primăria condusă de Cristian Matei pe anul în curs.

282.898.000

lei este bugetul total al Turzii, pe 2019, adică 59,4 milioane de euro, la cursul de joi. 147.801.000 de lei corespund categoriei dezvoltare, adică 31 de milioane de euro.

Și acum să vedem ce dezvoltă Turda în acest an. Cei mai mulți bani, 74 de milioane de lei, sunt destinați reabilitării și modernizării mai multor tronsoane de drum din oraș. Acesta este un proiect pe fonduri europene, care vizează îmbunătățirea infrastructurii și introducerea transportului nepoluant în oraș. Din bugetul local se vor reabilita două loturi de drumuri din cartierul industrial. 

20

de autobuze electrice sosesc la Turda în 2019, achiziționate din fonduri europene. Ele ar urma să circule din decembrie.

Alte cheltuieli importante:

  • 2,1 milioane de lei merg către un sistem de administrație digitală, din fonduri europene
  • 8,1 milioane de lei sunt puși deoparte pentru finanțarea și modernizarea a cinci școli. Fondurile provin din programul guvernamental PNDL 2
  • 1,8 milioane de lei sunt pregătiți pentru realizarea unui parc nou în zona obeliscului dedicat lui Mihai Viteazu
  • 18,5 milioane de lei sunt destinați refacerii unui sit poluat istoric
  • 2,1 milioane de lei urmează să fie cheluite pentru refacerea și introducerea în circuitul turistic a castrului legiunii V Macedonica

O surpriză este că grădina zoologică primește doar 27.000 de lei, un proiect ale cărui începuturi se pierd deja în ceață. Pare limpede că nu vom vedea nici anul acesta girafe și tigri la Turda.

Aș privi o secundă către transporturi. În partea de cheltuieli am găsit 9 milioane de lei pentru funcționarea transportului local. În noul contract cu STP, semnat la final de martie, Primăria s-a obligat să plătească pentru gratuitățile persoanelor care au acest drept, respectiv să achite o compensație operatorului, potrivit regulamentului european 1370/2007. Sunt și 102 milioane de lei pentru dezvoltarea acestui sector, din care doar 74 sunt detaliate (vezi mai sus). Trebuie amintit că STP a câștigat un proces pentru despăgubiri cu municipiul, în primăvara anului trecut. În acest moment, Primăria mai are o datorie de 5,3 milioane de lei, sumă care include penalitățile de întârziere.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.