70 de clădiri în loc de 83, dar s-a avizat! Blocuri, case individuale și cuplate pe 3,4 hectare
Membrii Comisiei tehnice de urbanism au avizat favorabil, în ședința de joi, 12 octombrie, un proiect imobiliar care prevede edificarea unui adevărat cartier în localitatea Popești, comuna Baciu. L-au avizat, dar cu unele condiții.
34.751
de metri pătrați este suprafața parcelei pe care urmează să fie construit ansamblul din satul Popești; din suprafața totală, 14.850 mp sunt curți construcții intravilan, iar 19.901 curți construcții extravilan
Proiectul se află în revenire, iar în ședința de astăzi a fost prezentat de arh. Vicențiu Lăscuș. Ansamblul propus este format din 3 construcții mixte (22 de unități locative), 7 locuințe individuale (7 unități locative) și 27 de locuințe cuplate (54 de locuințe locative). Deci un total de 83 de unități locative pe o suprafață de 34.751 de metri pătrați (3,47 hectare).
În documentația proiectului se mai arată că suprafața pentru o locuință individuală este de 500 de metri pătrați, iar pentru locuințele cuplate de 600 de metri pătrați.
Proiectantul a mai propus o suprafață generoasă de aproape 20% spațiu verde din amplasamentul studiat, din care un teren de 3.700 de metri pătrați va fi destinat unui parc cu acces public.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a subliniat că suprafețele parcelelor sunt mai mici decât prevede regulamentul local de urbanism. În Popești – Baciu, o locuință individuală poate fi construită pe o suprafață de cel puțin 600 mp, iar una cuplată, pe 1.200 mp.
Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei tehnice de urbanism, a propus o soluție de mijloc, în care să fie edificate cel mult 70 de unități locative (în loc de 83, cum era propus în proiectul inițial).
Proiectul a fost avizat cu 4 voturi în Comisia de urbanism și trece în următoarea etapă.
Cartier de locuințe pe o fostă carieră de piatră
Zona studiată prin PUZ este situată conform PUG Baciu partial în intravilanul și partial în extravilanul comunei Baciu, localitatea Popești. Zona din intravilan e parțial în zona de locuințe și functiuni complementare, parțial în zona de gospodărie comunală, parțial în zona de unități de producție și parțial în extravilan.
Amplasamentul zonei studiate este într-o zonă accidentată, care cuprinde două zone de platou. Aici a funcționat până la sfărșitul anilor 90 o carieră de piatră, care ulterior a fost abandonată.
Potrivit documentației tehnice, accesul pietonal si auto se realizează de pe DJ 105 T, iar accesul pe teren de pe acest drum se face pe latura est. În interiorul zonei studiate nu există drumuri.
Se vor asigura cel puțin un loc de parcare pentru fiecare unitate locativă și locuri de parcare publice adecvate ca număr al funcțiunilor propuse.
Beneficiarii investiției sunt s.c. Someșul Cald Producție s.r.l. și CFM Pro Construct s.r.l. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Progis Consulting din Gilău.