7 din 324.000. Civismul aprig începe și se termină pe device-uri
Să zicem că sunteți un grup de prieteni. Vă gândiți să puneți niște bani la un loc; îi strânge Gigel, că e băiat bun. Ce se întâmplă mai departe? Vă pasă ce se întâmplă cu banii sau îl lăsați pe Gigel să își cumpere napolitane de toată suma? Sigur că vă pasă… Acum să zicem că sunteți 324.000 de prieteni, lumea vă spune clujeni. Când puneți bani la un loc, vă mai pasă de ei? (Impozitele nu pleacă definitiv din buzunarul dvs, ci trec într-un buzunar comun și sunt administrați de un Gigel instituțional, Primăria.) Sigur că nu… Cel puțin așa o dovedește interesul manifestat față de bugetul municipiului. Proiectul a fost în consultare publică, apoi în dezbatere. Sâmbătă, șapte oameni au simțit nevoia să exprime păreri, să nu lase Primăria de capul ei. Doar șapte.
Emanuel Ungureanu, deputat USR, a venit să sprijine sănătatea și construirea de creșe. Fostul său coleg, deputatul Adrian Dohotaru, a sprijinit Parcul Est și programul de bugetare participativă. Călin Groza și Răzvan Radu, de la Plus+, au emanat o cascadă de idei pe o filă A4. Printre acestea, criterii de performanță pentru angajații Primăriei; mi-este foarte clar că nu vor primi niciun vot de la ei în iunie :). Alături de cei patru politicieni, un domn contabil veteran, care a observat efortul suplimentar de milioane de euro făcut de Primărie ca să suporte creșterea veniturilor angajaților, o doamnă ce solicita o locuință socială și o mamă cerând transport școlar de după-amiază la Liceul “Șincai”.
Am admirat seriozitatea lui Emil Boc. Deși știa din anii trecuți că interesul pentru dezbaterea pe buget este redus, i-a pus la masa din Sala de sticlă pe toți directorii din Primărie. Cei șapte vorbitori au avut în față o armată de peste 20 de persoane, gata să risposteze, caute în notițe, încheie o frază rămasă în aer etc.
Facebook este plin de persoane care vorbesc despre nevoile clujeanului. Doar la grupul domnului Szakats, Clujul civic, sunt afiliați peste 6.500 de furnizori de comentarii, like-uri și emoticoane. Pentru majoritatea, civismul aprig pare să înceapă și să se termine pe device-uri și rețele sociale. Nu e o critică, ci o stare de tristețe.
Poate că și municipalitatea ar fi trebuit să gândească discuția mai transparent, dacă tot vrem ca orașul să devină smart. Să transmită totul live și să accepte poziții oferite pe Skype. Sunt clujeni cărora le pasă, dar care, fizic, sunt în alte părți ale lumii.
Suntem 324.000 de prieteni, lumea ne spune clujeni. Dintre noi, doar șapte au avut ceva de spus despre dezvoltarea orașului în perioada următoare. Pentru majoritatea, cheltuirea banilor se rezumă, probabil, la cum să își cumpere un covoraș nou la baie. După ce luați covorașul, nu uitați măcar să mergeți la vot, vă rog, că vin niște alegeri la primăvară. Mulțumesc.