7 ani de amânări. Primăria s-a angajat să modernizeze o școală în 2017, însă de abia acum a obținut banii + 150 de milioane de euro pentru învățământul clujean

Primăria clujeană a găsit, după 7 ani, fondurile promise pentru a moderniza o școală; astăzi s-a semnat festiv contractul de finanțare cu Ministerul Educației. Este vorba despre școala “Ion Creangă”, de pe aleea Peana nr. 2, din Mănăștur.
În 2017, “Ion Creangă” a câștigat o finanțare prin programul de bugetare participativă pentru mansardare. Cadrele didactice de acolo au privit cum alte instituții de educație sunt modernizate și, iată, au trecut mulți ani până când au fost băgați în seamă. Acum, prin contractul de finanțare, școala va fi supraetajată prin programul „școli verzi” din Planul Național de Redresare și Reziliență. Sigur, până la finalizarea lucrărilor vor mai trece alți ani.
Ministrul Educației, Ligia Deca (foto sus), a venit astăzi la Cluj pentru a semna contracte de finanțare din PNRR atât pentru învățământul universitar, cât și pentru cel preuniversitar. În ceea ce privește învățământul universitar, Cluj primește bani pentru:
- modernizare cămin UMF
- bază de practică Blăjoaia UBB
- modernizare cantină UTCN
- modernizare cămin, cantină, spații de recreere USAMV
Învățământul preuniversitar clujean primește circa 25 de milioane de euro. Două unități au fost incluse într-un proiect de “școli verzi”, construirea liceului din Borhanci și supraetajarea școlii „Ion Creangă”. Aceste proiecte au o valoare totală de 21 de milioane de euro, dintre care 11 milioane vin din PNRR, iar 10 de la bugetul local. De asemenea, municipiul primește echipamente IT pentru 64 de unități școlare din învățământul preuniversitar, în valoare de 3,5 milioane de euro. La semnare au venit și cele trei companii care vor dota școlile cu echipamente IT, SC Bad Dog Office Distribution, Mida Soft Business și MacOffice Web.
„Clujul este demult un model nu numai în ceea ce înseamnă rezultatele școlare. Ne putem uita pe orice fel de indicatori, de la rezultatele la evaluările naționale, la indicatori de inovare, la indicatori de internaționalizare. Însă, în același timp, este și un loc unde vedem o preocupare continuă și constantă a întregii comunități pentru ceea ce înseamnă baza societății, și anume educația. (…) Despre investițiile din județul Cluj, per ansamblu, putem să subliniem valoarea este aproximativ 150 de milioane de euro, aproximativ 754 de milioane de lei la nivelul județului. Este printre județele românești cu cea mai mare investiție în educație”, a spus Ligia Deca.