65 + 22 = 2026 :). Strada din Cluj pe care se propun două ansambluri de locuințe

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2670 Vizualizări.  

87 de locuințe se propun, la Cluj, în cartierul Borhanci. Primăria a pus în transparență două planuri urbanistice zonale: Bicaz-nord, cu 65 de locuințe propuse, și Bicaz-sud, cu 22. Proiectanți și beneficiari diferiți, aceeași suferință: casele nu se pot recepționa până în 2026, anul în care municipalitatea a decis că vom avea centură metropolitană. De aceea ne-am permis glumița din titlu.

Cel mai mare ansamblu, Bicaz-nord, are pe planșă 65 de imobile. O companie din județul Satu-Mare și mai multe persoane private, printre care și Petru Ciufudean, implicat în proiectul centurii metropolitane a Clujului. Sunt parcele de 400-500 de metri pătați; cea mai mică are 362. Compania Betasil, controlată de un dezvoltator cu multe proiecte la Cluj, Vasile Pop, deține 18 parcele, o anume persoană Bell Cătinaș-Micu, 16 parcele, iar Petru Ciufudean are șase terenuri de casă.

46.573

de metri pătrați, peste 4,6 hectare așadar, are terenul pe care ar urma să apară cele 65 de imobile.

Actualmente, terenurile au destinaţie agricolă – păşuni, fânaţe, arabil, dar sunt în intravilanul municipiului. Toate imobilele sunt prevăzute cu parter, etaj întreg și etaj retras; casele pot să aibă și subsol, dacă doresc să își parcheze mașinile în subteran. PUZ-ul este realizat de biroul de arhitectură Maiatec, al lui Salha Riyadh.

Bicaz-sud este celălalt proiect, care are două etape. Una cu cinci locuințe, alta cu 17. Planul urbanistic zonal i-a fost încredințat arhitectului Voicu Bozac, de la biroul Mcub.

13.727

metri pătrați măsoară parcela pe care se propune acest proiect.

Aici fiecare deținător are o parcelă, în principiu nu se construiește pentru vânzare, ci pentru locuire. Unele dintre case vor fi cuplate, altele individuale.

  • Prin PUZ se propune lărgirea străzii Bicaz și înființarea a patru străzi noi, cu lățime de 9 metri, având două benzi de circulație de câte 2.75 m fiecare și trotuare de 1.75 m pe ambele parți ale străzii. Sunt interzise orice construcții sau funcțiuni care pot genera poluare de orice tip. Se vor planta arbori – minim un arbore la 100 de metri pătrați de teren, se mai arată în documentație. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.