58 de trenuri electrice noi de scurt parcurs vor străbate rute din România. Unele au trasee prin Cluj sau Huedin

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     989 Vizualizări.  

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, indicatorii economici pentru achiziția a 58 de trenuri noi de scurt parcurs, RE-R2 și RE-R3, cu 200, respectiv 160 de locuri, contracte cu o valoare de 1,4 miliarde de lei, respectiv 1,88 miliarde de lei.

Astfel, o achiziție vizează 24 de rame electrice RE-R3 de 200 de locuri, care să crească eficiența modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe următoarele rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată:

  • Arad – Deva – Simeria;
  • Alba Iulia – Cluj-Napoca;
  • Oradea – Huedin.

Valoarea acestui contract este de 1,4 miliarde lei cu TVA, iar trenurile trebuie livrate în 38 de luni.

 

Cealaltă achiziție vizează 34 de rame electrice RE-R2 de 160 de locuri, care vor circula pe următoarele rute:

  • Sighișoara – Brașov;
  • Craiova – Caracal – Roșiori de Vede;
  • Craiova – Drobeta-Turnu Severin;
  • Bacău – Focșani;
  • Buzău – Brăila – Galați.

Valoarea contractului este de 1,88 miliarde lei, iar trenurile trebuie livrate în 41 de luni.

Aceste achiziții sunt prima fază dintr-un pachet de 143 de trenuri electrice de scurt parcurs, pe lângă cele 62 de trenuri din achiziția eșuată cu PESA.

Ambele achiziții sunt finanțate din Programul Transport 2021-2027 (fonduri nerambursabile) și de la bugetul de stat. Contractul pentru cele 58 de trenuri cu finanţare asigurată va fi scos la licitaţie pe loturi.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.