4 kilometri pe 4 benzi. „Acest bulevard va aduce beneficii de zece milioane de euro pe an pentru clujeni”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     5694 Vizualizări.  

Conceptul de amenajare propus de specialiști pentru culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa est-vest, de-a lungul căii ferate, între gară și podul IRA, a fost prezentat miercuri, 25 mai 2022, în cadrul unei dezbateri publice organizate sub cupola Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Noul bulevard se va întinde de la viitor pod Oașului-Răsăritului, pe traseul Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod IRA, pe o lungime de aproximativ 4 kilometri.

Proiectul a fost realizat de compania NV Construct, alături de proiectații Arnold Macalik și Anca Mihai. „Cercetătorii au ajuns la concluzia că, prin construcția acestui nou bulevard, orașul va câștiga 25.000 de euro pe zi. Suma provine din diferența de carburant ars și de timp câștigat. Așa că acest bulevard va aduce beneficii de zece milioane de euro pe an pentru clujeni”, a spus Macalik.

Cetățenii să-și imagineze că pe acest culoar de nord, pornind de la noul pod Răsăritului, care va fi gata anul viitor, până la podul Ira, practic vom avea un nou bulevard cu patru benzi, care va decongestiona tot ceea ce avem astăzi pe această axă est-vest. Acest proiect reprezintă un canal alternativ de mobilitate și va contribui la ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea Clujului”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, la începutul dezbaterii.

Chiar dacă discutăm doar de 4 kilometri, este un proiect complex pentru că avem foarte multe tipuri de situații: zeci de intersecții, treceri la nivel de cale ferată, sensuri giratorii. Nu este vorba doar o simplă stradă, ci de un culoar de mobilitate care are nevoie de multe studiipentru a vedea exact cum vor fi influențate zonele adiacente”, a subliniat și viceprimarul Dan Tarcea.

Este un proiect fanion pentru mobilitatea urbană, care străbate jumătate din oraș, la nord, și care este prevăzut atât în Planul Urbanistic General, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Culoarul de nord se va conecta cu toate proiectele majore de mobilitate propuse de municipalitate”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.

Zonele verzi propuse ocupă o suprafață de 56.000 mp, iar zonele pietonale se vor întinde pe 45.000 mp. În ceea ce privește pistele de biciclete, acestea vor reprezenta 7,5% din suprafața proiectului.

De asemenea, în proiect va fi integrată rețeaua de transport public urban și se va realiza conecarea la circulația feroviară metropolitană.

Conceptul de amenajare arhitecturală și urbanistică propus poate fi consultat în detaliu pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată Centrului de Inovare și Imaginație Civică, accesând următorul link:

https://files.primariaclujnapoca.ro/2022/05/18/2022-05-16-CMN-brosura-CIIC-1.pdf

Dezbaterea a fost transmisă online și poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.