33 de milioane de euro. Nota de plată a Clujului pentru obiectivul-vedetă de amenajare urbanistică
Acest proiect va avea suficient impact. M-aș aventura să spun chiar că va fi vedeta proiectelor de amanejare urbană realizate la Cluj, în ultimii ani. Mai e și Someșul la concurență. Cetățuia. O investiție care va începe să prindă viteză în 2023, după aproape patru ani de proiectare, obținere de avize și exproprieri. Va fi un spațiu de agrement și petrecere a timpului liber, destinat clujenilor și turiștilor, cu terase, parc, zone de plimbare, locuri de joacă și evenimente.
163
de milioane de lei, aproape 33 de milioane de euro, mai sunt de plătit pentru modernizarea Cetățuii. Banii sunt eșalonați până în 2026. Anul acesta: 60 de milioane de lei.
După finalizarea exproprierilor, proces aflat în curs, proiectul va fi dezbătut în Comisia de urbanism, va merge apoi către obținerea unei hotărâri de Consiliu Local și a autorizației de construire, iar mai încolo se va scoate la licitația de execuție.
180.144.275,82
lei era costul estimat inițial al lucrărilor care se vor efectua pentru modernizarea Cetățuii. Cu TVA, urca la 206.472.421,66 lei. Cele 163 de milioane erau fix diferența rămasă, după exproprieri și proiectare.
Proiectul a fost realizat de echipa care a câștigat concursul de soluții organizat în 2019 – Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat, aceeași asociere care reamenajează și Parcul Est. Premiul a fost de 1.476.149 RON, fără TVA.
35.423
de metri pătrați sunt în curs de expropriere. Din aceștia, 12.352 metri pătrați sunt ocupați acum de construcții. Există și 210 metri liniari de împrejmuiri.
Printre companiile expropriate se află Wiener Tor Business s.r.l., care a cumpărat una dintre porți, Unita Turism Holding s.a., care deține hotelul Belvedere, biroul de arhitectură Arhimar Serv s.r.l., firmele Punctual Invest s.r.l., Tincuța Hotel Restaurant s.r.l., Ronside Steel s.r.l., Dominus Vegas s.r.l. Exproprierea vizează mai mult alei, platforme, împrejmuiri.
Una dintre provocările proiectului este legată de crucea de lângă Belvedere. Arhitecții au decis, în cele din urmă, să propună relocarea ei. În urma unor reacții, reprezentanții Primăriei s-au speriat și au promis că monumentul va rămâne pe loc. Bătălia nu s-a încheiat, va fi interesant de urmărit în comisia de urbanism.
Suprafața totală propusă a fi amenajată prin proiect este de 140.295 mp și presupune:
- amenajarea zonei de parc aferente versantului sudic și zonelor sudice și sud-estice ale exteriorului fortificației în suprafață de 54.147 mp;
- amenajarea zonei de parc aferente platoului nordic și zonelor vestice, nordice și estice ale exteriorului fortificației, suprafață 70.780 mp;
- amenajarea zonei de parc aferentă incintei fortificației,15.368 mp;
- suprafața plantată și înierbată (arbori, arbuști, plante perene) – 100.000 mp;
- arbori noi plantați – 1.100 bucăți;
- suprafață totală amenajări pietonale / semi-pietonale – 26.500 mp;
- locuri de parcare biciclete sau trotinete – 110 bucăți;
- stații de încărcare pentru mașini electrice – 7 bucăți;
- stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice – 11 bucăți;
- pavilioane deschise/umbrare – 4 bucăți;
- locuri de joacă dotate cu mobilier pentru joacă pentru diferite categorii de vârste, realizat din materiale naturale – 2 bucăți;
- zonă pentru sport cu aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă și cu grade diferențiate de dificultate;
- teren de sport pe gazon natural; grupuri sanitare automate cu autocurățire a câte 2 cabine dintre care una pentru persoane cu mobilitate redusă – 2 bucăți.