33 de clădiri. Un belgian ridică un adevărat orășel: blocuri, magazine, servicii, grădiniță

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Un cetățean belgian are planuri mari la Cluj. Va construi un ansamblu imobiliar de mari dimensiuni, cu 33 de imobile, un adevărat orășel lângă gara din Apahida. În total, Jeffrey Thys, originar din Antwerpen, deține cinci hectare și jumătate de teren pe care acum este o fostă platformă industrială în paragină.

„Această zonă este prevazută în PUG 2022 (în curs de elaborare) ca subzonă de restructurări, inclusă înt-un UTR de locuințe cu regim mare de înălțime și funcțiuni complementare”, a scris proiectantul Rareș Drăgan în referat. Nicio coincidență, Drăgan realizează și PUG Apahida 2022.

Funcțiunea predominantă este locuirea; vor fi peste 400 de apartamente. La parterul blocurilor se vor amenaja spații comerciale.

Noua dezvoltare va genera prima piațetă publică din Apahida, un spațiu de socializare și evenimente publice, cu cafenele și posibilitatea organizării de piețe volante.

14

blocuri cu șase etaje sunt propuse în proiect; de fapt, patru etaje întregi și două retrase. De asemenea, sunt mai multe imobile de două, trei și patru etaje, toate cu subsol. Una singură este un parter și etaj: cea în care va funcționa o grădiniță.

Proiectul se dezvoltă pe strada George Coșbuc. Accesul se face din strada Liliacului, strada Horea și se propune un al treilea acces din strada Crișan. Profilul stradal propus este cu sens dublu auto: arterele vor avea șase metri lățime. Trotuarele vor fi de cel puțin doi metri fiecare.

6.000

de metri va avea piațeta din noul ansamblu rezidențial, care va putea fi utilizată de toți locuitorii din Apahida.

Numărul propus de parcări: 496 pentru funcțiunea de locuire, 70 pentru servicii, 106 pentru comerț și 35 pentru vizitatori.

Proiectul a fost avizat favorabil în ședința comisiei de urbanism; a existat o condiționare, aceea a aprobării și în Consiliul local Apahida. În ședință a intrat și primarul Grigore Fati, care a subliniat că proiectul este agreat de Primăria Apahida.

Ansamblul Thys

55.183

metri pătrați este suprafața totală a terenului.

Investitorul, care este și beneficiarul acestui proiect, este societatea Thys Development and Construction. Vorbim despre o firmă înființată în 2019 pe strada Tăuți, comuna Florești, care este administrată și deținută de Jeffrey Thys.

Firma respectivă a preluat proiectul de la o altă societate, după 2019, când a fost prezentat în ședința CTATU. Atunci, proiectul propunea clădiri de 28 și 32 de metri înălțime în acea zonă, care au fost criticate atât de societatea civilă (Asociația Pro Apahida), cât și de urbaniștii din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Între timp, proiectul a fost semnificativ modificat.

Conform memoriului tehnic, proiectul își propune rezolvarea următoarelor obiective:
• schimbarea destinației zonei în zonă mixtă;
• stabilirea traseelor noi de drum și rețele edilitare;
• parcelarea terenului;
• stabilirea modului de organizare urbanistică a zonei;
• configurarea/amplasarea clădirilor pe parcele;
• precizarea regimului de înălțime a construcțiilor și a indicilor urbanistici;
• stabilirea tipurilor de locuințe și dotărilor complementare comunitare;
• trecerea unor terenuri din proprietatea privată în proprietate publică (administrația
locală);
• schimbarea unei parcele din proprietate publică în propritate privată, la schimb cu un
teren privat, de o suprafață mai mare, cota 1:1,6.

Zona studiată este delimitată, conform documentației prezentate, astfel:
– spre sud – strada Horea și proprietăți private;
– spre est- calea ferată;
– spre nord – strada Liliacului și proprietăți private;
– spre vest – strada Crișan și proprietăți private.

Potrivit memoriului tehnic, ansamblul va avea 496 de locuri de parcare destinate comerțului, 70 pentru servicii, 106 pentru locuire și 35 pentru vizitatori.

Sursa foto: Randări Altelier RVD Cluj-Napoca 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.