3.076 companii românești au intrat în insolvență doar în primele șase luni ale anului 2021
În timp ce clasa politică se laudă cu cea mai mare creștere economică a României în primul semestru al anului 2021, de 7,4%, prognozată de Comisia Europeană, la nivelul companiilor românești, mai ales din domeniul HoReCa și al evenimentelor culturale, lucrurile sunt cel puțin îngrijorătoare.
Conform celui mai recent raport KeysFin Macro Update ce analizează evoluÈ›ia economiei româneÈ™ti în prima parte a anului 2021, companiile româneÅŸti trec printr-o perioadă dificilă È™i nu par să-È™i revină atât de rapid după regresul economic È™i incertitudinile aduse de pandemie.Â
Datele statistice, obținute de la principalele instituții financiare din România, ne arată că în prima parte a acestui an, 3.076 companii românești și-au declarat insolvența. Vorbim de o creștere importantă de 30% față de primele șase luni ale anului precedent.
Principalele date se prezintă astfel:
- Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe societăți comerciale în insolvență, în perioada analizată, au fost: comerÈ›ul cu amănuntul – 30,9%, construcÈ›iile – 16,8% È™i industria prelucrătoare cu 12,6%; iar în domenii precum industria extractivă, energie, gaze, sănătate, asistență socială s-au înregistrat cele mai puÈ›ine firme care È™i-au declarat insolvenÈ›a, în procent de doar 0,3%.
- JudeÈ›ele cu cele mai mari creÈ™teri procentuale ale insolvenÈ›elor, între 133% È™i 190%, s-au înregistrat în judeÈ›ele MaramureÈ™, Giurgiu È™i CălăraÈ™i, iar cele mai mici în judeÈ›ele Harghita, ConstanÈ›a È™i Bacău;Â
- S-a înregistrat și o creștere importantă cu 18% a numărului companiilor suspendate, în valoare absolută de 6.043 companii românești, iar numărul radierilor și a dizolvărilor a crescut cu 33,6%, ajungând astfel la un număr de 35.053 companii în aceasta situație;
- Cele mai multe societăți comerciale care și-au declarat insolvența, în perioada analizată în studiu, au fost declarate în municipiul Bucureşti – 604 insolvențe, în judeţul Cluj – 266 insolvenţe şi în județul Bihor – 244 insolvențe.
Studiul analiÈ™tilor de la KeysFin punctează È™i evoluÈ›iile pozitive din prima parte a acestui an È™i anume creÈ™terea numărului entităților juridice ce a atins un nivel maximal de 1.482.988 companii, precum È™i a numărului de înmatriculări de firme, ce a crescut cu 63% în prima jumătate a acestui an.Â
Un alt aspect pozitiv ce trebuie menționat este creșterea comerțului electronic ce a înregistrat o creștere de 49% în anul 2020, conform datelor prezentate în cea mai complexă analiză a acestui domeniu. Piața de eCommerce din România a contribuit la rata de creștere la nivel mondial de 29% în 2020, iar venitul românesc din comerțul electronic a ajuns anul trecut la 2 miliarde USD. Expansiunea pieței online în Romania va continua și în următorii ani, prezicându-se o rată anuală de creștere pentru următorii patru ani, de 14%.
Adaptarea la mediul online este o provocare tehnologică și financiară pentru cele mai multe companii românești. De aceea, orice sprijin informațional prin care vă puteți crește vânzările online ca antreprenor este binevenit și poate face diferența dintre o afacere ce se poate susține pe linia de plutire pe piața online competitivă și consolida în timp, și o alta care intră în insolvență și se suspendă sau își încetează activitatea.