3.000 de lei pentru o rablă. Câte autoturisme au fost înscrise până acum, la Cluj

Autor  admin   în       1 year în urmã     1588 Vizualizări.  

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a anunțat, joi, într-o emisiune la un post local că în cadrul „Programului Rabla” au fost înscrise până acum 1.151 de autovehicule. Persoanele fizice încă se mai pot înscrie pentru a primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant (mai vechi de 15 ani). La Cluj-Napoca sunt disponibile 5.000 de locuri. Banii vor fi virați până la sfârșitul anului. 

Persoanele fizice se vor înscrie on-line în aplicația pusă la dispoziție de AFM, pe site-ul: www.afm.ro.

Înscrierile pentru „Programul Rabla” continuă până în 31 august a.c., ora 16:30. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat și care sunt pașii pe care clujenii trebuie să-i urmeze pentru a-și înscrie autoturismul.

1. Intră pe site-ul AFM, la Programe de finanţare. Selectează Casarea autovehiculelor uzate. Aici, dau click pe caseta verde „Creare conturi depunere dosare”. Intră pe Conectare şi creează contul.

Pe aceeași adresă pe care te-ai înscris (www.afm.ro) vei primi în termen de 30 de zile de la Primăria Cluj-Napoca un mail prin care ți se va solicita să urmezi niște pași: a) să-ți deschizi un cont de utilizator pe portalul primăriei; b) să accesezi linkul respectiv: c) să semnezi o declarație pe proprie răspundere; d) trebuie să semnezi niște documente dacă ești co-proprietar al autovehicului care urmează să fie casat.

După semnarea acestor acte, în termen de 30 de zile trebuie să semnezi contractul de finanțare trimis de primărie (care poate fi semnat electronic). Odată trimis contractul de finanțare, ai 60 de zile la dispoziție să predai spre casare autovehiculul, să-l radiezi și să-l scoți din evidența fiscală a municipiului Cluj-Napoca. Cele trei documente (dovada radierii, certificatul de distrugere și un extras de cont le trimiți, online, primăriei. Ulterior, în termen de 30 de zile, Primăria Cluj-Napoca îți va vira în cont suma de 3.000 de lei (2.400 de lei de la Ministerul Mediului și 600 de lei de la primărie). Partea pozitivă este că suma aceasta nu trebuie să o investești cumpărându-ți altă mașină, ci poți s-o folosești în scopul dorit de tine. Dacă ești inclus în acest program, nu poți să-ți cumperi o altă mașină mai veche de 15 ani.

2. Conturile de utilizator (de pe www.afm.ro) trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail aferentă contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont, pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.

3. Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicaţie.

4. Persoana fizică se va înscrie în aplicaţie doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăseşte în lista AFM.

Dan Tarcea consideră că numărul solicitărilor de casare la Cluj, 1.151, nu este deloc mic, deși municipiului îi erau disponibile 5.000 de autoturisme vechi. „1.151 de mașini nu sunt puține. De exemplu, parkingul din Mănăștur are 350 de locuri, iar cel de la primărie, aproape 400. Înseamnă echivalentul a trei parkinguri din Cluj. Nu e puțin. Eu îi încurajez pe clujeni să nu-și lase mașinile vechi, nefolosite, pe străzi, ci să ia niște bănuți pe ele”, a transmis, la Napoca Live, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.