25 de kilometri de șosea, 80 de podețe, 7 poduri. Spectaculosul drum care străbate culmile Munților Apuseni a fost finalizat
Consiliul Județean Cluj anunță că au fost finalizate lucrările finanțate din fonduri europene ce au vizat modernizarea drumurilor județene DJ 764B și DJ 108K, traseu cunoscut sub numele „Drumul Apusenilor”. Practic, e vorba de tronsonul de drum care trece prin județul Cluj până la Barajul Drăgan – Floroiu (limită cu județul Bihor).
25
de kilometri este lungimea „Drumului Apusenilor” (partea dinspre județul Cluj).
Șeful deliberativului clujean, Alin Tișe, a vizitat obiectivul și a parcurs întregul traseu vizat de investiție.
DECLARAȚIE
„După doi ani de la debutul lucrărilor am reușit să finalizăm întregul proiect, care a vizat, pe lângă modernizarea structurii rutiere a celor 25 de kilometri de drum județean și alte obiective de investiții extrem de importante: 7 poduri, inclusiv podul peste râul Crișul Repede, 280 de accese la proprietățile situate pe traseu, peste 9,5 km de trotuare, ș.a. Importanța acestei investiții din fonduri europene este una aparte, întrucât drumul traversează una dintre cele mai atractive și spectaculoase zone ale Munților Apuseni. În plus, vor fi create, în mod evident, noi oportunități reale de dezvoltare economică, socială și turistică”.
Ain Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Traseul județean de importanță turistică, în lungime totală de peste 25 de kilometri, începe de la intrarea în localitatea Valea Drăganului (intersecția cu DN1), continuă până în proximitatea Barajului Drăgan-Floroiu și ajunge până la limita administrativă cu județul Bihor. În județul vecin, „Drumul Apusenilor” are o lungime de 56 de kilometri.
Lucrări complexe
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, lucrările au fost de o mare complexitate și amploare și au vizat întreaga structură a carosabilului, începând de la fundație și până la așternerea covorului asfaltic în două straturi, binder şi uzură. De asemenea, au mai fost modernizate peste 80 de podețe și 7 poduri, din care cel amplasat pe râul Crișul Repede a fost construit de la zero.
132.000.000
de lei reprezintă valoarea totală a lucrărilor la „Drumul Apusenilor”
Tot în cadrul proiectului au mai fost construite 9,5 km de trotuare, 7 stații de autobuz, 5 zone de parking auto și amenajate peste 50 de intersecții cu drumurile laterale. De asemenea, în vederea creșterii siguranței rutiere au fost montați 10,6 km de parapeți metalici, construiți 7,2 km de ziduri de sprijin și realizat întreg sistemul de semnalizare și marcaj auto.
Lucrările de modernizare a „Drumului Apusenilor”, în valoare totală de 132.000.000 de lei, sunt parte a proiectului european ce urmărește conectarea localităților din județele Cluj şi Bihor la Rețeaua de transport TEN-T.
„Drumul Apusenilor” este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră montană din Transilvania din ultimii ani și leagă localități din județul Cluj cu trei zone turistice cunoscute din judeţul Bihor: Stâna de Vale, Valea Iadului şi Valea Drăganului.
Foto & capturi VIDEO: Consiliul Județean Cluj