16 parcele de case pe 1,7 hectare, lângă Cluj. Proiectul a fost avizat cu obiecții

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     3637 Vizualizări.  

Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de joi, 17 noiembrie, un proiect imobiliar din localitatea Suceagu, comuna Baciu. Favorabil, dar cu unele amendamente.

17.012

de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.

Proiectul vizează parcelarea unui teren de peste 1,5 hectare în intravilanul localității Suceagu, nr. 322 B, în vederea construirii de locuințe cu una sau două unități locative/parcelă.

Proprietara terenului de 17.012 de metri pătrați este o anume Maria Ghiurcă din Cluj-Napoca, iar proiectantul lucrării este s.c. AMB Arhitectură și Consultanță s.r.l. din Cluj.

Practic, proprietara dorește parcelarea terenului (în cazul de față în 16 parcele), viabilizarea cu utilități + amenajarea drumurilor, după care vinderea suprafețelor.

Proiectul prezentat în ședința CTATU se afla în stadiul de „elaborare studiu de oportunitate PUZ parcelare teren, construire locuințe, realizare drum și prelungire rețele utilități”.

Parcele între 600 și 1.100 mp

Obiectivul lucrării constă în reglementarea zonei într-o zonă rezidențială de densitate mică, prin parcelarea și reglementarea condițiilor de construire, prin studierea acceselor și a traseelor circulațiilor publice auto și pietonale, posibilitățile de realizare a infrastructurii, a rețelelor edilitare precum și a zonelor de utilitate publică.

Astfel, pe traseul vechiului drum de exploatare existent, propunem realizarea unui drum de 9 metri cu două benzi de circulație și trotuare pe ambele părți. În partea de sud-est, se propune realizarea unui alt drum tot pe traseul drumului de incintă existent.

În urma trasării drumurilor, s-a propus o parcelare ce urmărește panta terenului și au rezultat 16 parcele cu suprafețe variabile între 600 și 1.100 de metri pătrați și o zonă de agrement care este de 7% din suprafața totală a parcelei. Frontul la stradă al parcelelor rezultate este de circa 18 metri, cu o adâncime de 40 de metri”, a explicat arh. Daciana Bercan, reprezentanta proiectantului.

Nemulțumit de proiect

Arhitectul Iustinian Orza, care l-a înlocuit în ședința de astăzi pe arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, n-a fost încântat de proiect.

El a spus că terenul studiat prezintă o declivitate (înclinație) accentuată, ceea ce ar crea dificultăți, că în vecinătatea lui, chiar la sud, sunt rezerve de terenuri libere de construcții și cu o atractivitate de dezvoltare mai bună și că parcelele rezultate în urma împărțirii (cele mai mici ar avea 600 mp – n.r.) nu sunt conforme cu regulamentul de urbanism al comunei Baciu. Acesta impune parcele de cel puțin 900 de metri pătrați.

Primăria Baciu are mult teren de construit care deja este în intravilan și e liber. Înțeleg că e oportun pentru beneficiar, dar pentru localitate poate că nu este oportun. Cu ce se alege comunitatea din acest proiect?”, a întrebat Iustinian Orza.

„Terenul nostru este deja în intravilan și este prevăzut ca <zonă de locuit>”, a replicat Daciana Bercan.

„E adevărat, este în intravilan, dar creează niște dificultăți prin declivitatea lui pronunțată”, i-a răspuns arhitectul Iustinian Orza.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a intervenit în discuții și a spus că, dacă terenul este deja în intravilan, nu mai este nimic de făcut. „Aprobăm trecerea din extravilan în intravilan (în alte situații – n.r.) și la un teren care e deja în intravilan să nu aprobăm construcții?”, a motivat șeful deliberativului clujean.

Tișe a propus „aviz favorabil” cu obiecțiile următoare: așezarea parcelelor, suprafețe de minimum 800 de metri pătrați pentru fiecare și drumurile din interior.

Arhitectul Orza a mai recomandat ca proiectul să ia în considerare, ca studiu, o suprafață mai mare decât cea prezentată în ședință, care să urmeze conturul drumurilor agricole de la nord și de la sud.

Proiectul a trecut cu 5 voturi. 

Sursa foto: AMB Arhitectură și Consultanță

*Notă: avizul membrilor din Comisia de urbanism este consultativ. Ei nu sunt remunerați pentru această activitate. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.