11 stații cu vegetație, la Cluj, se pregătesc încă 7. Unde vor fi amplasate

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1526 Vizualizări.  

Imaginea pe care o vedeți este de la Utrecht. Olandezii au amplasat 316 astfel de stații de transport public, prietenoase cu mediul, în oraș. Este un demers pentru reducerea poluării, dar și o încurajare a biodiversității, pentru că vegetația atrage și insecte.

O propunere din programul de bugetare participativă trimite Clujul pe urmele Utrechtului. Compania de Transport Public (CTP) Cluj va avea, pentru început, 18 stații moderne, pline de vegetație. Dacă tot avem autobuze ecologice, să fie și stațiile eco-friendly.

„În principiu, șase stații vor fi amplasate la gară, în funcție de avizul Direcției de Cultură. Cinci vor fi instalate pe strada Bună Ziua. Pentru restul până la 18 sunt în studiu amplasamente”, a explicat Virgil Poruțiu, director tehnic în Primăria Cluj-Napoca.

În zona gării există în acest moment cinci stații de transport public, însă Poruțiu a arătat că unele dintre aceste stații verzi vor fi grupate. Așa cum știți, Primăria nu a prelungit contractele comercianților, iar spațiul dedicat transportului public de vis-a-vis de fosta Gară Mică va fi complet regândit.

Acoperișurile vor fi realizate din sticlă securizată pe care vor fi amplasate un strat din tablă și unul de vegetație, respectiv sisteme de retenție, dar și de scurgere a apei de pe acoperiș. 12 dintre stații vor avea și un perete lateral.

În urmă cu trei luni, Primăria a desemnat câștigătoarea licitației pentru realizarea celor 18 stații verzi. A câștigat Metalgan Company SRL, din Slatina, o firmă specializată în fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice.

27.000

de lei, aproximativ 5.000 de euro, va costa amenajarea unei stații, conform ofertei Metalgan Company SRL. Totalul pentru cele 18 stații “verzi” este de 486.000 de lei.

Cum spuneam, este o idee propusă prin programul de bugetare participativă. “Acest proiect presupune o dezvoltare durabilă – rezistă în timp prin menajarea echilibrului natural și reducerea poluării, este un proiect benefic pentru mediului înconjurător; prin acoperirea vegetală este valorificat frumosul natural, se conturează o siluetă generală a zonei respective, se accentuează anumite zone prin volumetrii și suprafețe coloristice”, scria Daniela Elena Nacev, în programul de bugetare participativă din 2018.

About