Vrei să îți construiești o casă? Vei beneficia de proceduri simplificate

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     1818 Vizualizări  

Avizele pentru construirea unei case unifamiliale se reduc și se vor obține mai ușor, prevede viitorul cod al urbanismului.

„Guvernul a aprobat deja tezele prealabile ale noului cod al urbanismului, un cod care va uni 21 de reglementări din diverse acte normative și în care urmărim două, trei chestiuni foarte clare. În primul rând, o simplificare a accesului cetățeanului, inclusiv al autorităților locale la partea de avizare pentru o investiție. Vrem să facem acel birou unic de autorizare în care cetățeanul vine, depune documentația și autoritatea se ocupă de strângerea tuturor avizelor de la instituțiile competențe de a aviza, nu cetățeanul trebuie să meargă în fiecare autoritate la rând și primește toate avizele laolaltă înapoi”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Prin codul urbanismului vor fi eliminate câteva avize care se dovedeau a fi destul de costisitoare și complicat de obținut. Ministrul a spus că „nu este normal ca pentru o casă de locuit să fie necesare exact atâtea și aceleași avize ca și pentru un dezvoltator imobiliar care face două blocuri cu 100 de apartamente. Astăzi, pe legislatia actuală, avem această identitate de avize și de proceduri. Este evident ilogic și împovărător și pentru un cetățean”.

Codul urbanismului va fi adoptat, cel mai probabil, prin OUG. În cazul în care Guvernul plănuiește să trimită actul Parlamentului, atunci acesta va trebui să parcurgă toată procedura din Legislativ. Vă ținem la curent cu tot ce urmează să se întâmple cu Codul urbanismului și, mai ales, când vor intra în vigoare noile prevederi.

About