Veste importantă pentru părinți. Cine merge la școală, cine rămâne acasă, din 15 septembrie

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1062 Vizualizări.  

Este un an atipic, pandemia ne-a mototolit rutina și a aruncat-o la coșul de gunoi. Se caută soluții pentru începerea școlii și, în linii mari, s-au găsit deja.

Organizarea nu ajunge însă la ultimul detaliu. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj recunoaște că vor exista repoziționări din mers sau adaptări la profilele fiecărei localități și fiecărei școli.

Am discutat cu Marinela Marc, inspectorul școlar general al județului Cluj. Aceasta a explicat că s-a consultat cu directorii de școli, cărora le-a cerut propuneri de scenarii pentru 15 septembrie.

Concluzia este că, în principiu, vor merge fizic la școală elevii din clasele 0-4, dintr-a 8-a și a 12-a.

Ceilalți vor continua să studieze online, așa cum au făcut-0 în primăvară. Sau mai bine decât în primăvară, pentru că între timp s-au mai cumpărat suporturi digitale, iar profesorii care nu știau să folosească tehnologia au fost pregătiți.

“Învățământul nu va fi online obligatoriu. Cam jumătate dintre școli pot primi elevi față în față; au săli mari, se poate respecta distanța de un metru între bănci. Cele din mediul rural, în mod clar, iar unele și din urban. O altă jumătate nu vor putea respecta măsurile, astfel încât să meargă toți copiii la școală. Atunci am convenit să fie prezenți obligatoriu cei mici – ei nu pot neasistați, obosesc, se plictisesc, sunt demotivați – și atunci am avut o discuție cu învățătoarele să lucreze în două schimburi. Cu ora de curs ușor micșorată, adică aproximativ trei ore în loc de patru; apoi sala se igienizează, se aerisește și vine tura a doua. De asemenea, clasa a opta și a 12-a urmează să vină la școală; unde nu sunt săli mari (eventual chiar săli de laborator sau de sport), este posibil fie să lucreze în două schimburi, fie hibrid. Asta înseamnă că jumătate dintre elevi sunt prezenți la cursuri, iar ceilalți participă online. Și se rotesc. În sensul acesta li s-au oferit școlilor bani la Cluj-Napoca, să își facă achiziții: camere web, microfoane, tablete grafice pentru anumite discipline, fiecare școală și-a făcut necesarul și a trimis la Primărie”, a spus Marinela Marc.

Rămân în aer cursurile de tip after school. Inspectorul școlar general al județului Cluj crede că învățătoarele nu vor mai putea organiza semi-internate în aceste condiții și că părinții vor trebui să caute soluții, posibil externe.

“Avem planul pentru începerea școlii pregătit, el trebuie avizat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Nu ne grăbim însă, întrucât urmează să apară și un ghid de măsuri al Ministerului Sănătății”, a mai spus Marinela Marc.

About