Veste bună pentru bicicliști. Se amenajează 15 kilometri de pistă velo

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4920 Vizualizări.  

Veste bună pentru pasionații de biciclete din Cluj; se construiește o pistă velo de 15 kilometri în județ.

Aceasta va lega localitățile Huedin, Sâncraiu și Călățele și va fi amenajată pe terasamentul căii ferate dezafectate în urmă cu peste 20 de ani.

Lucrarea de execuție a fost scoasă la licitație la mijloc de august, potrivit licitatia.ro, iar primarul din Sâncraiu, Andrei Poka, speră ca lucrările să înceapă la mijloc de septembrie.

15.809

metri liniari ar urma să aibă pista de biciclete, din care 3,9 kilometri liniari sunt pe teritoriul comunei Sâncraiu. Huedinul are alți trei kilometri, iar restul sunt ai comunei Călățele.

“În 1998 s-a făcut desființarea liniei, cu vânzarea traverselor, dacă eram aici nu lăsam să se desființeze. Acum ar fi mare nevoie de un tren care să ducă turiștii. Trecând anii, ne-am gândit să rămânem și noi cu ceva. Am cerut Ministerului Transporturilor să ne predea amplasamentul. După discuții îndelungate, a venit amplasamentul. Printr-un Grup de Acțiune Locală am reușit să accesăm fonduri europene. Suma totală obținută este de 200.000 de euro. Am împărțit suma proporțional fiecărei unități administrative din acest proiect, iar restul de bani îi vom acoperi din bugetele locale. Sâncraiu a primit o sumă direcționat de la bugetul național și trebuie să realizăm lucrarea anul acesta, ca să fiu sigur că nu pierdem banii alocați. Proiectul tehnic a fost aprobat, licitația este pe SICAP. Pista va avea o lățime de doi metri și un acostament de o jumătate de metru, pe fiecare dintre benzi. Amplasamentul trebuie nivelat. Există piatră spartă pe o mare porțiune de drum, iar unde nu există, se va completa. Am pus două luni perioada de realizare a lucrării, sper să nu existe contestații. Va fi o atracție turistică în plus pentru Sâncraiu și o alternativă pe lângă drumul național 1R Huedin – Beliș”, a spus primarul Andrei Poka. 

875.456

este valoarea estimată a lucrării. Prețul final îl va da cea mai bună ofertă dintre cele înscrise la licitație.

Am discutat cu Radu Mititean, președintele Clubului de cicloturism “Napoca”. “Eu știu de cinci ani de acest proiect, e bine că în sfârșit se fac demersuri concrete. Doi metri nu este lățimea ideală, probabil atât permitea terasamentul căii ferate. Dacă pista are scop recreativ, e plăcut să mergi câte doi, în paralel; dar se poate rezolva, atunci când vine cineva din sens opus, te așezi în coloană. Este prima astfel de pistă pe terasamentul unei căi ferate de care știu că se face în România, deși oportunități și propuneri au fost destule. În Statele Unite sunt zeci de mii de kilometri de astfel de piste. Am văzut piste de biciclete pe amplasamentul unor foste căi ferate și în Spania sau în Belgia. Este și un mod de conservare a traseului. Dacă este nevoie din nou de tren, pui rapid șinele și gata”, a spus Mititean.

Depunerea ofertelor se poate face până în 31 august.

About