Vaccin contra urii

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      3 saptãmâni în urmã     636 Vizualizări  

Votarea în parlament a legii vaccinării a reaprins vechile certuri și vechile uri. Avem expresia vie a celebrului adagiu al lui Metternich, conform căruia nu-ți poți învinge dușmanii, poți doar aștepta ca ei să moară. Peste baricada iluzorie a decenței și a bunului-simț se aruncă cu sârg bombele puturoase ale înverșunării isterice și încăpățânate. Iar atunci când ele nu-și ating ținta, combatanții cad ușor în cel mai pătimaș sentiment omenesc: ura.

Cei care se opun cu cerbicie vaccinării sunt exponenții unui ciudat sindrom de idiotism hiperactiv: sunt excesiv de preocupați de mărunta lor persoană, ar dori să fie lăsați în pace să trăiască așa cum îi taie pe ei capul (adică, idioți sadea), în schimb sunt extrem de interesați să ia atitudine în spațiul public, și se angajează într-o hiperactivă activitate de prozelitism, cu scuipați acizi și furioși aruncați în toate vânturile.

Culmea este că nici unul dintre ei nu este cât de cât specialist în medicină, sau în vreun domeniu conex sănătății publice. Un foarte vehement articol a ieșit din condeiul unui (relativ) tânăr gazetar român, tată a doi băieți, care se mândrește cu studii în marketing și o bogată carieră în presă. El pare să fi descoperit motivația ascunsă din spatele promovării vaccinurilor: profiturile. Vaccinurile nu pot fi bune pentru oameni, fiindcă ele sunt doar un rezultat al goanei capitaliste pentru profit, iar „Big Pharma” nu se dă în lături de la nici o ticăloșie pentru a-l face cât mai gras.

Onorabilul coleg de breaslă (economist el, economist eu…) pare să uite cu nonșalanță că această orânduire capitalistă, considerată pe moment culmea evoluției socio-economice umane, este un rod al acaparării profitului de către cei mai puternici sau mai iuți, și există doar prin și pentru profit. După același profit aleargă cu limba de un cot și cei care produc legume și fructe „bio”, și cei care ne oferă delicioasa carne din „pui ne-stresați”, și lapte de văcuțe „păscătoare”, până și cei care produc în hei-rup inutila și nociva apă îmbuteliată- toate, mărfuri pe care cineva atât de preocupat de sănătatea sa și a progeniturilor sale le cumpără entuziast, cu banii primiți după munca prestată la stăpânii care-și însușesc profitul.

Și pelteaua conspiraționistă și pseudo-intelectualistă mai să dea în clocot: vaccinurile nu mai sunt de nici o treabă, fiindcă ele nu sunt adaptate profilului genetic al populației locale! Muuult mai potrivite erau, pasămite, vaccinurile produse pe vremea lui Nea Nicu, vaccinuri autentice, de buturugă, izvodite din sânge de iazigi și costoboci, nu din zămile leșinate care curg prin venele elvețienilor sau britanicilor. Ca să nu mai vorbim despre unicitatea absolută a ființei umane, ceea ce face ca nici un vaccin să i se potrivească perfect, deci să fie acceptabil. Am totuși sentimentul că celor care sărută mâinile personalului medical care face vaccinările antipolio, salvând milioane de oameni de la moarte sau infirmitate, nu le pasă de astfel de considerente.

Scriitorașul a descoperit cine sunt vinovații pentru această situație: politicienii și medicii, care sunt toți slugoii „Big Pharma”, la care se adaugă jurnaliștii, care sunt slugoii celor dintâi. Mai ales jurnaliștii și-o iau greu de tot: „Majoritatea covârșitoare a jurnaliștilor români de azi nu au o viață de familie și, deci, nici copii. Pentru mulți dintre ei, distracție înseamnă ieșirea la băut sau drogat la final de săptămână. Nu pot relaționa cu oamenii de familie, ba chiar sunt împotriva lor.”

În rău loc au ajuns drepturile democratice! În spiritul unor oameni care, pentru a apăra o gogoriță absurdă și periculoasă, pot să scuipe venin către toți cei care nu sunt pe felie cu ei; și pot s-o facă nestingheriți fiindcă, de, cu democrația nu te pui… În schimb, nu ai să auzi de la ei o vorbă despre un rezultat frapant al refuzului vaccinării: în România este în plină și veselă desfășurare o epidemie de rujeolă, cu 64 de îmbolnăviri numai în ultima săptămână (în timp ce „temutul” corona-bau-bau a reușit doar 15 infectări).  Avem 20.000 de infectări, și 64 de decese (majoritatea copii…), și  nu golim școlile și orașele de teama ei!

Cu cât o ființă umană este mai paranoică în legătură cu securitatea sa și a celor dragi, cu atât mai ilogic, absurd și agresiv va fi comportamentul său. Ideea de a le impune acestor anti-vax-eri o consiliere obligatorie este logică și umană, dar refuzul încăpățânat al acesteia nu va face decât să le crească aureola de luptători înverșunați împotriva abuzurilor practicate de o societate cinică și coruptă, care printr-un criminal complot sacrifică sănătatea și bunăstarea indivizilor umani în scopul obținerii de profituri veroase.  Legea este necesară, fiindcă vedem boli, pe care le credeam eradicate și uitate, revenind în forță. Dar blândețea ei nu va avea decât un singur rezultat: va da naștere unei noi generații de martiri perverși, care nu se vor da în lături de la nici o ticăloșie pentru a-și întări fantasmagoricul punct de vedere.

Am în familie și între cunoștințe un număr important de copii, de toate vârstele. Un laitmotiv al părinților este: „Iar a luat o răceală sau cutare boală, de la creșă/grădiniță/școală.” Oricum, comunitățile de copii sunt propice propagării bolilor. Și este greu de acceptat că unul dintre principalii factori de risc este lupta înverșunată a unora împotriva uneia dintre cele mai importante realizări științifice ale umanității.

Singura soluție care ar potoli cele două părți care se înfruntă azi ar fi, poate, inventarea unui vaccin contra urii.

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About