USR Plus vrea să guverneze. Promisiuni: schimbări în Justiție, depolitizarea școlilor, internet pentru toți

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     828 Vizualizări  

USR Plus vrea să guverneze. Vin alegerile, iar liderii alianței se gândesc că vor administra România alături de PNL. Desigur, planurile liberalilor sunt altele, dar cifrele i-ar putea ajuta pe reprezentanții partidelor de dreapta la aceeași masă.

Comitetele politice reunite au votat sâmbătă programul de guvernare USR Plus. Este un document vast, care mai poate suferi îmbunătățiri. Esența este însă în cele șase puncte de mai jos.

Alianța are ca principală țintă modernizarea Justiției. Dorește să eficientizeze și transparentizeze actul de justiție prin măsuri precum informatizarea, transmiterea online a ședințelor de judecată, achitarea simplificată a taxei judiciare de timbru, restructurarea circumscripțiilor judecătoriilor, încurajarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor, suplimentarea numărului de judecători din sistemul judiciar. 

De asemenea, educația ar urma să fie depolitizată. Se vor desființa inspectoratele școlare – nu prea înțelegem ce înseamnă „treptat”; adică în unele județe mai rapid și în altele mai târziu? Școlile vor primi o autonomie sporită.

„Pe cei care în ultima vreme ați simțit sentimentul de demotivare, vă invit să parcurgeți documentul aprobat azi și vă asigur că va fi un element motivator. Sunt convins că fiecare dintre voi vă veți regăsi în acest document care, începând de azi, va fi piatra de temelie a activității noastre”, le-au transmis șefii partidelor oamenilor de la „firul ierbii”.

Iată principalele șase angajamente:

Să nu mori cu dreptatea în mână: Timp de trei ani, Justiția din România a fost sub un continuu asediu. Este clar că primul pas pe care îl vom face odată ajunși în Parlament este să reconstruim tot ce a fost distrus. Corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, repornirea activității DNA, reincriminarea neglijenței în serviciu și revenirea la vechea definiție a abuzului în serviciu. Toate sunt măsuri imediate pentru a readuce Justiția acolo unde era înainte de tăvălugul PSD. De asemenea, dincolo de misiunea lor esențială de a face dreptate, instanțele trebuie să se asigure că cetățenii vor primi o soluție rapidă și echitabilă, fără să aștepte ani la rând răspunsuri în cele mai simple dosare. De aceea, vom eficientiza și transparentiza actul de justiție prin măsuri precum informatizarea, transmiterea online a ședințelor de judecată, achitarea simplificată a taxei judiciare de timbru, restructurarea circumscripțiilor judecătoriilor, încurajarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor, suplimentarea numărului de judecători din sistemul judiciar.

Fără politică în școală: Desființăm treptat inspectoratele școlare în paralel cu profesionalizarea și pregătirea managementului unităților școlare. Organizăm concursuri pentru directorii de școli și programe de pregătire (legislație, management financiar, management pedagogic, auditare calitate etc) pentru a-i transforma pe aceștia în manageri școlari performanți. Atribuțiile ce țin acum de inspecția școlară (Art. 3 din Regulamentul  de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare) vor fi efectuate la nivelul școlii, prin mecanisme obiective de audit, iar restul responsabilităților de la nivel de inspectorat vor fi transferate către ARACIP sau echipe naționale specializate. La nivelul instituției prefectului vor fi organizate comisii de învățământ în care vor fi reprezentate toate părțile interesate și care vor monitoriza implementarea politicilor guvernamentale în teritoriu. Procesul de dizolvare a inspectoratelor școlare se va produce astfel etapizat, în paralel cu transferul funcțiilor, lăsând posibilitatea școlilor care au deja capacitatea de a funcționa independent să funcționeze ca atare.

Crearea unui Fond Național de Modernizare a Infrastructurii din Sănătate: un program de 1 miliard de euro pe următorii patru ani care să finanțeze renovarea sau reconstrucția de spitale și a infrastructurii sanitare.

Împădurim România și creăm DNA-ul Pădurilor: organizarea unui parchet dedicat infracțiunilor de mediu – DNA-ul Pădurilor. De asemenea, creșterea, etapizată, a capacității de împădurire, prin atragerea de fonduri europene, fonduri private și alocări bugetare, în special în zonele de câmpie amenințate de deșertificare și în zonele cu terenuri degradate, până la atingerea unui ritm de împădurire anual, care să facă realizabil, până în 2050, acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României. 

Bani europeni în industrii ale viitorului: Dezvoltarea României prin investiții în ecosisteme industriale strategice la nivel european și în avantaje competitive la nivel local – tehnologii verzi&energie curată, digital&industrie 4.0, prelucrare cu valoare adăugată înaltă&inovare, ecoturism, industrii creative.

Internet pentru toți: Asigurarea accesului la un viitor mai bun prin acces la internet, ca serviciu de interes general și prin alfabetizare digitală. Ne luăm angajamentul ca oricine, oriunde, să aibă acces la internet de mare viteză pentru că aceasta este autostrada viitorului.

About