Unde rezistă urechile și unde nu. Se face harta zgomotului Untold

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     2730 Vizualizări.  

Activistul civic Szakats Istvan propune, pe grupul de Facebook Clujul civic, realizarea unei hărți a poluării fonice pe timpul festivalului Untold. S-a tot vorbit despre faptul că, unii clujeni, nu pot dormi peste festival.  Szakats cere date reale, prin intermediul unor aplicații de smartphone, și își asumă faptul că rezultatele vor fi doar aproximative, întrucât smartphonurile nu sunt instrumente omologate de numărat decibeli.
„Hai să punem împreună de-o bază de date de măsurători cetățenești. Mulți dintre noi avem pe telefoane aplicații care măsoară nivelul de zgomot (de exemplu Sound Meter, Decibel X, sau Noise Level)- atât pentru Android, cât și pentru iPhone. Putem să facem în fiecare noapte zeci, poate chiar sute de măsurători. Da, „neomologate”. Azi, de la trafic până la starea vremii, foarte multe sisteme se bazează pe datele “neomologate” ale cetățenilor. Din datele culese vom putea desena harta poluării fonice a Clujului pe timp de UNTOLD. Cu cantitatea de date, prelucrată, vom putea problematiza la un alt nivel poluarea fonică produsă de UNTOLD. Vom putea atrage atenția unor foruri europene sau naționale asupra cazului. Și vom putea avea o altă capacitate de negociere și cu primăria”, a transmis Szakats.
Postarea lui Szakats este AICI.
Imediat au apărut deja măsurători făcute de unii dintre internauți, în prima noapte de festival. Probabil urmează multe altele, care vor oferi, cu siguranță, o imagine asupra nivelului de zgomot.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.