Un cunoscut arhitect spune că legăturile Clujului cu zona sa de sud sunt de Evul Mediu. „Este un oraș cronic deservit prost de infrastructura de transport”

Autor  admin   în       1 year în urmã     3867 Vizualizări.  

Invitat la emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, Eugen Pănescu, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați arhitecți clujeni, a vorbit despre nevoia Clujului de a avea toate cele trei mari proiecte de infrastructură: metrou, centură metropolitană, tren metropolitan. 

Arhitectul clujean nu s-a sfiit însă să reclame starea infrastucturii rutiere din Cluj.

Pănescu: „Legături de Evul Mediu”

„Legăturile Clujului cu zona de sud sunt de Ev Mediu. Fără aceste legături, cum este Centura metropolitană, care de fapt este un inel de deservire al Clujului, nu se poate”, a explicat arhitectul Eugen Pănescu.

„Jumătate din Cluj (din zona de sud – n.r.) nu este deservită de nicio stradă. Zona de nord, nici ea, deocamdată, nu e dezvoltată. Legăturile cu zona metropolitană sunt pe traseele medievale și astăzi. E o situație de neînchipuit pentru un oraș care are pretențiile financiare și economice ale Clujului.

Trebuie să recunoaștem situația asta și să ne dăm seama că și o centură nu rezolvă starea. E nevoie și de un culoar de cale ferată. Metroul, probabil, va ajuta și el.

Clujul, foarte probabil, are nevoie de toate (metrou, centură metropolitană, tren metropolitan – n.r.), dar el este un oraș cronic deservit prost de infrastructura de transport în toate chipurile. (…)

Vă aduc aminte că înainte de 2005, Clujul nu avea niciun metru de stradă pietonală, iar acum suntem, într-un fel, printre campionii de spații pietonale. Este un avans enorm pe care l-a făcut Clujul în spațiul public! Pistele de biciclete, la fel. Dar e atât de mare nevoie de creare de infrastructură de transport la Cluj, încât o mare parte din eforturile publice și private ar trebui conectate cu dezvoltarea acestor rețele”, a explicat arhitectul Eugen Pănescu, prezent în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca LIVE.

Citește și acest articol: „Primăria ar trebui să facă orice ar depinde de ea pentru a nu lăsa capitalul imobiliar să migreze către alte zone ale județului sau ale țării”

Puteți urmări mai jos emisiunea Real Estate Agenda, cu Eugen Păunescu.


Eugen Pănescu, scurt CV

Arhitectul Eugen Pănescu (46 de ani) este din 2002 partener fondator al biroului de arhitectură și urbanism româno-german Planwerk la Cluj, care a modernizat centrul orașului. Eugen Pănescu a revenit din Germania, în urmă cu 20 de ani, pentru a lucra acasă, la Cluj. El este fiul unui foarte cunoscut arhitect, Eugeniu Pănescu, care și-a pus amprenta și a lucrat la multe proiecte de arhitectură ale Clujului anilor ’60 – ’70 -’80.

Eugen Pănescu este delegat al Ordinului Arhitecților din România (OAR) în Registrul Urbaniștilor din România și în comisia tehnică de urbanism a Primăriei Cluj. Totodată, este cadru asociat al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj pentru proiectare de urbanism și reprezintă OAR în Consiliul Arhitecților din Europa.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.