Towards a Shared Vision. 23 de tineri artiști expun la Centrul de Interes

Autor  admin   în       5 luni în urmã     711 Vizualizări.  

Joi 26 octombrie începând cu ora 18, la Centrul de Interes, Fundaţia Culturală Intact lanseazā expoziţia “Towards a Shared Vision”. Realizat în parteneriat cu Primāria şi Consiliul Local din Cluj-Napoca, Iulius Mall şi Banca Transilvania, proiectul reuneşte douāzeci şi trei de artişti români ai tinerei generaţii, activi în marile centre universitare ale ţării – Iași, București, Timișoara şi Cluj-Napoca -, dar şi pe scene internaţionale de prestigiu.

Selecția acestora a fost realizată de un comitet consultativ pe baza unui număr mai mare de portofolii propuse.

Towards a Shared Vision – Tineri artiști români în arta contemporană europeană 2023/ 26 octombrie – 25 noiembrie 2023.

Curator: Mihai Zgondoiu
Coordonator proiect: Florin Ștefan
 
Artişti: Ioana Aron, Sasha Bandi, Mathias Bar, Mirela Cerbu, Traian Cherecheş, Dragoş Dogioiu, Vivien Fritz, Adrian Ghiman, Ana Messer, Andrei Pituţ, Dimitrie Luca Gora, Daria Langa, Bogdan Matei, Andreea Medar, Marta Mattioli, Ada Nicolaescu, Virgil Puiac, Andra Purdea, Corina Păcurar, Emma Păvăloaia, Andrei Şendrea, Radu Mihai Tănasă, Teona Toderel
Invitată: artista Lou Fauroux din Franța, în colaborare cu Asociația Artagon Paris și Institutul Francez din Cluj-Napoca.

“Expoziția ‘Towards a Shared Vision’ este o radiografie a societății la nivel global, transpusă de 23 de tineri artiști în medii vizuale clasice și inovative. Un act critic și autocritic la cum se prezice viitorul omenirii astăzi, asaltat de progresele tehnologice în contrast cu declinul ecologic planetar, crizele economice și iminentul pericol militar.” – curator Mihai Zgondoiu

Important eveniment al anului pentru arta românească, “Towards a Shared Vision” reprezintă o continuare a programului de susținere a tinerilor artiști români, iniţiat şi derulat de către Fundația Culturală Intact încă din anul 2000, de la înființare. Tot în acest context, alături de o serie de rezidenţe artistice oferite de-a lungul anilor, se numără expoziţiile internaţionale de mare anvergură la care Fundația s-a alăturat ca partener.

Bienala Jeune Création Européenne, iniţiativă a primăriei Montrouge din Paris, a fost un astfel de exemplu. Fundaţia Culturală Intact și orașul Cluj-Napoca au fost invitate să participe la două ediţii ale proiectului prin includerea unor grupuri selecţionate de tineri artişti români într-un circuit expozițional ambițios la nivel european. Anii dificili ai pandemiei de Covid-19 au fost decisivi pentru luarea deciziei de către primăria Montrouge de a înceta acest proiect european, însă succesul acestuia în România stă la baza continuităţii acestei iniţiative într-un nou format, de această dată la scară națională.

Odată cu lansarea proiectului la Centrul de Interes, un juriu internaţional numit de Fundaţia Culturală Intact va selecţiona trei câştigători, ceremonia de decernare a premiilor urmând a fi stabilită la o dată ulterioară. Premiile financiare şi diplomele vor fi acordate cu sprijinul partenerilor Iulius Mall şi Banca Transilvania.

Curatorul acestei ediții este artistul și lectorul universitar Mihai Zgondoiu, iar producătorul proiectului este artistul şi profesorul universitar Florin Ștefan, director al Fundației Culturale Intact și al Federației Centrul de Interes.

Echipa de producţie: Andrei Budescu, Ovidiu Leuce, Călin Colăcel
Asistent proiect: Delia Avram
Comunicare & PR: Gabriela Mocan
Design: Vlad Sulea
Editor web: Iulia Crişan

Parteneri: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Iulius Mall, Banca Transilvania prin programul BT Contemporary Art, Federaţia Centrul de Interes, EnergoBit, Weberbau, Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca, Asociația Artagon Paris
 
Parteneri media: Agenţia de Carte, Cluju.ro, Media9, Propagarta, Modernism, Actual de Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.