Tot mai multe autobuze la priză. Câte vehicule electrice au sosit la Cluj până acum

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     196 Vizualizări  

Destul de liniștit, așa cum le și auzim în trafic, autobuzele electrice vin către Cluj. Sunt deja 15 astfel de vehicule care circulă pe străzile orașului și mai vin. 

Clujul a comandat 41 de autobuze eletrice. 11 au venit anul trecut și au fost cumpărate, dacă vă amintiți, din fonduri elvețiene. Municipalitatea a mai comandat 30, din foncuri europene. Primele zece dintre acestea ar fi trebuit să ajungă în România în decembrie 2018, dar au sosit mai puține. Care este situația acum: au sosit 12 (așadar cu cele 11 inițiale sunt 23). Patru sunt în exploatare, iar Consiliul Local a aprobat în 5 martie concensiunea lor către Compania de Transport Public Cluj (din punct de vedere legal, acestea aparțin Clujului, dar sunt date în concesiune CTP). Alte opt mașini se află în probe. Mai rămân 18, care s-a anunțat că vor ajunge în România până cel târziu în luna iunie.

Autobuzele sunt produse de polonezii de la Solaris, cu care Primăria a semnat un acord-cadru. Acest acord prevedea livrarea a 30 de autobuze, însă au fost comandate mai multe – 41. Achiziția de astfel de vehicule a fost considerată esențială de către comisia specială din Primărie care a prioritizat proectele europene pe axa 4.1 a Programului Operațional Regional, care se referă la promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Autobuzele realizate în fabrica de la Bolechowo (Polonia) includ aer condiționat și un sistem complet de monitorizare în exterior și la interiorul. Pasagerii au acces gratuit la rețeaua WiFi și la porturile USB, prin intermediul cărora își pot reîncărca telefoanele mobile în timpul călătoriei. Autobuzele au o capacitate de transport de 78 de locuri în picioare, dintre care 27 de locuri pe scaune.

11

stații de încărcare lentă și trei stații de încărcare rapidă care utilizează pantografe (fiecare autobuz este prevăzut cu un pantograf montat pe acoperiș în dreptul celei de-a doua axe) au fost înființate în Cluj, în ultimul an.

About