Tișe este optimist: Spitalul de copii va avea o altă finanțare. Care este planul pentru Centrul de transplant multiorgan

Autor  admin   în       1 year în urmã     908 Vizualizări.  

Invitat la o emisiune TV, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat dacă este dezamăgit că proiectele sale de suflet, cele două spitale mari – Centrul de transplant multiorgan și Spitalul pediatric monobloc – n-au intrat pe lista de finanțare prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), a fost sincer și a recunoscut că este. 

Dezamăgire și eșec

„Da, este pe moment o dezamăgire, un eșec al nostru având în vedere că doar unul din cele trei proiecte a prins finanțare prin PNRR (este vorba de Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Cluj, cu o finanțare de 39 de milioane de euro – n.r.).

Am înțeles și restricția pe buget, care este de peste un miliard de euro, toată suma alocată pe Sănătate. Evident că nu puteam primi noi finanțarea pentru toate cele trei obiective. Eu aș fi dorit să fi prins un obiectiv de o valoare mai mare, unul, dar mai valoros.

Cum ar fi Spitalul de copii. Însă faptul că a intrat Centrul de Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie este un câștig, în sensul în care am primit promisiuni că modul de repartizare a sumelor pe județe va fi echilibrat. Nu pot veni toți banii la Cluj, sunt conștient de asta. Noi am avut proiecte de 500 de milioane de euro, în condițiile în care toată suma alocată pe Sănătate a fost de 1,3 miliarde de euro.

Dar această finanțare va fi completată cu alte finanțări din alte programe. Am promisiuni ca Spitalul de copii să intre în Programul Operațional de Sănătate. Astfel, cu două proiecte prinse, Centrul de patologie și Spitalul de copii, lucrurile s-ar echilibra.

În ceea ce privește Centrul de transplant multiorgan, există o discuție la ministerul Sănătății, fiind vorba de un institut de transplant. Există o șansă ca el să fie preluat și însușit de ministerul Sănătății și să devină un proiect național.

Există varianta ca ministerul să preia tot ce-am făcut noi până acum și să-l facă un institut al țării. Ar fi o carte de vizită a României, pentru că Centrul integrat de transplant multiorgan ar fi unic în sud-estul Europei. Ar fi o mare realizare pentru România, nu numai pentru Cluj”, a declarat, la emisiunea „Față în față” de la TVR Cluj, șeful deliberativului clujean, Alin Tișe.

Pe de altă parte, în aceeași emisiune, senatorul UDMR Laszlo Attila a spus că lista spitalelor finanțate din PNRR ar putea suferi schimbări, întrucât, din 27, 12 spitale n-au încă studiile de fezabilitate finalizate. Iar PNRR se închide în 2026, iar România ar putea pierde banii.

Vezi toată emisiunea mai jos:

Costurile cu execuția pentru cele două spitale, calculate de CJ Cluj

În ultima ședință din luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Județean Cluj a aprobat:

  • construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca; valoarea lucrărilor este de 1.623.435.000 lei (fără TVA), respectiv 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), conform documentației tehnice;
  • valoarea totală a proiectului construirea Centrului de Transplant Multiorgan Cluj este de 790.364.179 lei (fără TVA), respectiv 939.655.565 lei (TVA inclus).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.