Taximetriștii mai primesc o firimitură: încă o stradă unde pot folosi banda de autobuze. Primăria nu a ținut cont 100% de recomandările specialiștilor

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1414 Vizualizări.  

Primăria a publicat în consultare publică noile norme care vizează deplasarea taximetrelor pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun. O hotărâre de Consiliu Local urmează, dacă lucrurile rămân așa, să decidă că șoferii de taxi pot circula, numai cu clienți, pe bulevardul Nicolae Titulescu, ca până acum, dar și pe strada Regele Ferdinand. Dacă autobuzele și troleibuzele ajung la o frecvență mai mare de unul pe minut.

Măsura se bazează pe un studiu realizat de specialiști de la Universitatea Tehnică. Echipa de ingineri a calculat că taximetrele pot circula în aceleași condiții și pe Calea Florești, respectiv pe Splaiul Independenței, însă Primăria nu a inclus cele două artere în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Dacă va exista o dezbatere publică, taximetriștii și persoanele interesate vor putea să își spună părerea.
În urma unui articol publicat de Media9, filiala Cluj ANPOTRT, Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, a ținut să precizeze că taximetrele au dreptul legal de a circula pe benzile destinate transportului in comun marcate prin indicatorul BUS. Iar acest lucru se bazează pe următoarele argumente:
  1. În legea 38/2003 legiuitorul specifica clar ca, taximetrele fac prte din transportul public de persoane
  2. HCL 148/2008 aprobă în Cluj Napoca ,,Regulamentul cadru pentru organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi, unde specifică la art.8 ,,Transportul public local în regim de taxi se efectueaza numai în condițiile respectării prevederilor Legii nr.38 din 2003″
  3. Legea 38/2003 art.20 pct.5 specifică clar ,,Taxiurile pot circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulația acestora”.
„Domnul Emil Boc invocă restricționarea totală sau parțială (pe anumite tronsoane marcate sau dacă taximetrul este cu client sau nu) a accesului taximetrelor pe benzile destinate transportului în comun, de o decizie verbală și o propunere a Comisiei Municipale de Sistematizare a traficului din subordinea primăriei. Legea trebuie aplicată de toată lumea participantă la trafic, în speță legea 38 / 2003 art 20 alineatul 5, însă primarul municipiului Cluj-Napoca are nevoie de o propunere a Comisiei municipale de Sistemizare a traficului din subordinea primăriei. Conform  atât celor menționate punctual mai sus, cât și de anularea în instanțele de judecată a proceselor verbale întocmite de Poliția Locală dintr-un oarecare ordin sau din necunoașterea legii rezultă acoperirea legală și dreptul taximetrelor de a circula nerestricționat pe benzile destinate transportului în comun”, subliniază președintele filialei Cluj ANPOTRT, Daniel Mitrea.

About