Sus – grandoare, jos – mizerie. O bancă va fi chemată la ordin de Primărie

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1317 Vizualizări  

Te uiți cu uimire în sus, dar și în jos. Sus vezi o oareșcare grandoare, jos, o doză însemnată de mizerie. Este vorba despre zona BRD din cartierul Mărăști. Clădirea unde funcționează sucursala clujeană a băncii este apreciată ca arhitectură și a fost unul dintre primele imobile moderne din oraș. Înaltă, cu multă sticlă, e de netăgăduit că are o siluetă elegantă.

Doar că zona din jurul intrării s-a scufundat în mizerie. Piatra este erodată sau spartă, gresia de pe trepte a căzut ori este ciobită; în plus, spațiul este invadat de mașini, iar pietonii nu au cum să circule pe trotuar. 

Municipalitatea a decis să ia măsuri, numai că spațiul nu este public, ci se află în proprietatea băncii. “Vom contacta conducerea BRD și sperăm că va înțelege dorința noastră de a moderniza această zonă”, a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. Așa cum se știe, există un proiect de reabilitare a întregului bulevard 21 Decembrie.

Artera care s-a numit “Lenin” înainte de Revoluție are șanse să devină cea mai “smart” arteră a Clujului. Au fost prevăzute o mulțime de sisteme de ultimă generație. Vor fi stații de încărcare a mașinilor, bicicletelor și trotinetelor electrice, arbori care se udă singuri, 23 de băncuțe care vor capta energia solară și vor fi dotate cu prize USB. Poate cele mai interesante vor fi sistemele de monitorizare a traficului: “unda verde” va fi realizată prin comunicarea unor senzori din asfalt cu semafoarele, iar municipalitatea a gândit inclusiv un sistem de monitorizare a șoferilor care trec pe lumina roșie a semaforului. Big Brother are treabă multă: va fi monitorizat video traficul de pe banda bus, de pe pistele de biciclete, chiar și pietonii vor fi urmăriți.

Proiectul a fost evaluat la 47,4 milioane de lei, 56,3 milioane, dacă includem TVA, adică aproape 12 milioane de euro.

About