Surpriză: bani pentru 10 AUTOBUZE AUTONOME în bugetul Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     1728 Vizualizări  

Primăria clujeană a anunțat că dorește să cumpere, în 2020, autobuze autonome. Planul a fost să se achiziționeze două astfel de vehicule fără șofer, care să acopere așa-numita linie 0 sau “verde”, ce urmează să fie introdusă în zona centrală. Dacă proiectul va avea succes, se vor cumpăra și alte autobuze. Suma alocată în bugetul pe anul acesta, aflat în consultare publică, este însă mare.

14,5

milioane de lei sunt cuprinși în buget pentru cumpărarea autobuzelor autonome, adică aproximativ trei milioane de euro. Suma acoperă exact achiziționarea a zece autobuze! Reprezentanții Primăriei arată însă că banii erau necesari pentru angajament în semnarea acordului-cadru cu producătorul. Nu este însă obligatoriu să fie achiziționate zece vehicule, decât după analize judicioase.

250.000-300.000 de euro este prețul aproximativ al unui mijloc de transport fără șofer. Asemenea vehicule circulă în prezent, tot cu titlu experimental, în Franța.

Municipalitatea are prevăzută în buget și suma de 200.000 de lei, pentru studiile necesare implementării proiectului. Contractul a fost atribuit deja Universității Tehnice.

Municipalitatea a invitat în toamnă specialiști din străinătate, care să analizeze traseul propus pentru “linia 0” și au avut unele sugestii, care vor fi urmate înainte de inaugurarea traseului. 

La Viena, în vara trecută, un autobuz fără şofer a lovit un pieton. Incidentul i-a provocat victimei leziuni minore, însă testele în domeniul tehnologiei maşinilor autonome au fost oprite timp de o lună în Austria, apoi reluate, scrie Bloomberg. Specialiștii au ajuns la concluzia că, dacă era un șofer uman, accidentul ar fi fost mult mai grav.

About