Sunt ai noștri, să fim mândri de ei. Proiectul clujean din buricul Capitalei arată tot mai spectaculos – FOTO

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     7119 Vizualizări  

Se apropie de final proiectul clujean din București: Arcul de Triumf, stadionul cu vedere la Mănăstirea Cașin. Dacă nu era pandemia, ar fi fost deja terminat. “Stadionul urmează să fie învelit în tablă de oțel, asemănătoare cu cea de la Cluj Arena. Aceasta a fost comandată în Olanda; din cauza pandemiei, fabrica a oprit pentru o vreme activitatea. Așteptăm să sosească și vom termina lucrările”, spune Ioan Așchilean, președintele Consiliului de Administrație ACI, pentru Media9.

ACI Cluj este constructorul noului stadion. Proiectarea aparține altor clujeni, Dico&Țigănaș. Ambele societăți s-au “branduit” în realizarea de arene sportive: au lucrat împreună la Cluj Arena, stadionul “Ion Oblemenco”, din Craiova, și la cel din Târgu Jiu. Dico&Țigănaș a proiectat și Sala polivalentă BTarena, iar ACI a mai realizat Arena Sepsi, sala multifuncțională de la Sf. Gheorghe.

78.655.931,11

lei fără TVA este prețul noului stadion. Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, prin Compania Națională de Investiții.

Stadionul “Arcul de Triumf” va fi cartierul general al rugby-ului românesc, însă arena urmează să fie utilizată și ca bază de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de fotbal din 2021, dacă acesta se va desfășura așa cum era prevăzut inițial. Țării noastre i se repartizase grupa C a competiției, în care se aflau Olanda, Ucraina și Austria. A patra formație putea fi chiar România, dacă obținea succese în cele două meciuri de baraj.

„Stadionul este aproape gata, lucrăm la finisaje. Sigur, așteptăm tabla, care este un puzzle și trebuie montată sub supravegherea producătorului din Olanda. Urmează să punem și gazonul, sper să fie totul gata cel târziu până în 30 septembrie. A fost o lucrare grea, dar una executată cu atenție și care arată tot mai frumos. Am transportat angajați de la Cluj pentru acest proiect, dar am avut și subcontractori din zona Bucureștiului. Suntem mândri că majoritatea arenelor sportive noi din România sunt realizate de noi, ACI, singuri sau împreună cu CON-A, din Sibiu”, a spus Horațiu Pop, director de marketing la ACI Cluj.

Noua arenă va avea o capacitate de 8.100 de locuri (dintre care 100 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi) și va îndeplini criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competiții sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4, precum și condițiile necesare găzduirii de competiții de rubgy la nivel național și internațional.  Arena va beneficia de un teren utilizabil pentru competiții sportive de rugby și fotbal, cu dimensiuni totale de 120m x 80m, prevăzut cu o suprafață de joc de tip gazon natural hibrid (gazon natural cu fibre artificiale), cu un sistem de drenaj în surplus, încălzire pentru sezonul de iarnă, spații pentru echipe și oficiali (vestiare pentru sportivi și arbitri, spații pentru mass-media (boxă, sală de conferințe, zonă de flash interviu etc.), puncte de prim-ajutor pentru spectatori (la fiecare tribună), centru de recuperare pentru sportivi (de tip spa şi medicină sportivă cu dotări aferente), post de control anti-doping și spații administrative.

“Acest stadion este istoric kilometrul zero al rugby-ului românesc. Este un loc în care se întâlnesc ansambluri construite istorice, stadionul fiind parte din identitatea astfel construită, cu precădere în perioada dintre cele două războaie mondiale. Arcul de triumf, din 1936, cel care îi dă numele, Biserica Cașin, începută în 1937, parcelarea Domenii, cu vilele construite între 1920 și 1940 și mult mai recenta casă a Comitetului Olimpic Român, unde își are sediul și Federația Română de Rugby, sunt toate fragmente de arhitectură de cea mai bună calitate, care înconjoară locul dedicat de peste o sută de ani sporturilor și olimpismului. De aici a pornit provocarea pentru realizarea unui nou stadion în jurul vechiului teren de rugby, care să integreze în această zonă de elită a capitalei. Noi arhitecții care am lucrat la acest proiect îl considerăm cel mai urban stadion pe care l-am desenat, pentru scara și aparența sa derivată direct din contextul construit în care se inserează. Terenul foarte limitat ne-a impus rezolvarea subterană a parcărilor și a altor funcțiuni, câștigând astfel spațiul public amenajat, atât de necesar în proximitatea unei astfel de dotări. Ansamblul conține și un hotel pentru sportivi, o bază de recuperare pentru sportivi, cu cea mai modernă echipare și toate spațiile necesare sportivilor, publicului, jurnaliștilor și oficialilor. Cea mai particulară soluție impusă de condițiile de învecinare este fără îndoială colțul transparent spre biserica mănăstirii Cașin. Relația vizuală care se creează astfel este extrem de interesantă în ambele sensuri, atât din exterior spre incinta sportivă cât și invers, din interior spre spațiul public și oraș”, a spus Șerban Țigănaș, fondator al societății de arhitectură Dico&Țigănaș. 

Bazele proiectului au fost puse de profesorul arhitect Adrian Spirescu, care a realizat studiul de fezabilitate, continuat de Constantin Enache, autorul planului urbanistic zonal, după care a venit rândul echipei clujene, a mai precizat Țigănaș.

Pentru pregătirea Campionatului European de fotbal, Guvernul României a mai pornit construirea a două stadioane, Ghencea și Giulești. Niciunul nu a fost gata până în iunie, când ar fi trebuit să aibă loc meciurile.

About