Studiu UBB: România e pe primul loc în UE în ceea ce privește indicele de revenire la normalitate după pandemie

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã     308 Vizualizări  

Șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din UBB au analizat datele aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiștii de la revista britanică „The Economist”, care măsoară gradul în care viața socio-economică reușește să revină la un nivel pre-pandemie. Indicele este exprimat printr-o valoare procentuală, valoarea de 100% reprezentând nivelul aferent perioadei de dinaintea pandemiei.

„Conform celor mai recente date publicate, România a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre țările UE participante la acest studiu, respectiv în top 10 la nivel mondial (locul 8 în data de 9 iulie 2021). Data de 10 iulie 2021 a marcat 500 de zile de la apariția primului caz de coronavirus în România”, se arată într-un comunicat al UBB.

Potrivit acestuia, indicele de normalitate dezvoltat de specialiștii de la „The Economist” monitorizează schimbarea comportamentului actorilor socio-economici ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind compus din opt indicatori care pot fi grupați în trei categorii. Prima categorie se referă la transport și călătorii, a doua categorie măsoară nivelul activităților de recreere și divertisment, iar ultima categorie se referă la activități comerciale și locuri de muncă. Indicele este calculat pentru cele mai mari 50 de economii din lume, printre care și România, acoperind astfel 90% din PIB-ul global, respectiv 76% din populația lumii.

Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

„În privința componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparație cu celelalte țări, România stă cel mai bine în privința categoriei timpului petrecut în afara locuinței (104,6%, locul 2 la nivel global), respectiv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global), categorii în care activitatea populației nu numai că a revenit la normal, dar a și depășit nivelul pre-pandemie”, susțin reprezentanții universității clujene.

„Trei idei sunt fundamentale aici. Prima, că această analiză arată ceea ce înseamnă o universitate (și facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relații bidirecționale cazuri naționale în analize internaționale, cu un potențial impact științific și pragmatic major. A doua, că mediul socio-economic românesc este printre performerii internaționali privind reîntoarcerea (și chiar depășirea) la nivelul pre-pandemie. În fine, a treia idee se referă la faptul că această descriere riguroasă trebuie urmată acum de analize explicative,  predictive și evaluative, mai ales în contextul amenințării unui nou val pandemic, pe fondul unei rate scăzute a vaccinării”, a declarat Daniel David, rectorul UBB.

About