Strategie până în 2050. Cum și i-a pus Boc în cap pe “părintele PUG-ului” și pe șeful APUC

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     460 Vizualizări  

Primarul Emil Boc a anunțat miercuri, la Realitatea FM, că se elaborează noi strategii de dezvoltare pentru Cluj. Câte un astfel de studiu este obligatoriu să apară odată cu fiecare exercițiu financiar al Uniunii Europene. Clujul are o pagină specială pe website cu documente strategice.

Este vorba despre:

  • strategia de dezvoltare a municipiului
  • planul de mobilitate urbană durabilă
  • planul integrat de dezvoltare urbană

Viziune de dezvoltare pe 30 de ani

“Am actualizat mereu strategia de dezvoltare pe perioada exercițiilor financiare ale Comisiei Europene. Am avut pentru 2007-2013, avem și pentru 2014-2020. Ce pregătim acum, împreună cu colegii din Primărie și cu specialiști, este o viziune de dezvoltare până în 2050. Adică facem strategia obligatorie pentru 2020-2027, dar mergem mai departe, așa cum fac toate marile orașe, orașele-magnet, care au o importantă dezvoltare în față”, a spus Emil Boc. Este obligatorie modificarea strategiilor, întrucât cele vechi nu conțin nicio referire la metrou. Sunt însă acolo proiecte propuse despre care nu mai vorbește nimeni, cum ar fi – de exemplu – o variantă de ocolire a centrului prin partea de nord a orașului.

Cine frânează: arhitecții sau Primăria?

Apoi, primarul a făcut o declarație cu care și l-a pus în cap pe Adrian Borda, cel considerat de presă “părintele PUG”. Planul urbanistic general a intrat în vigoare în 2014 și are valabilitate zece ani.

“Îmi dau seama că PUG-ul din 2014 este depășit în multe privințe. Nu ai șanse să modernizezi orașul, să te adaptezi evoluției orașului, dacă nu modifici planul urbanistic general”, a declarat Boc. 

Paranteză: putem presupune că Emil Boc resimte o presiune din partea dezvoltatorilor imobiliari ai Clujului, care ar construi oriunde și oricât de înalt. Și dacă e permis, și dacă nu. Iar PUG-ul asta face: instituie o disciplină cu care acești dezvoltatori nu sunt obișnuiți.

Arhitectul Adrian Borda este unul dintre fondatorii Planwerk, societatea care a realizat planul urbanistic general. Acesta spune că dezvoltarea Clujului nu este frânată de PUG, ci de lipsa infrastructurii. “Nu știu dacă PUG-ul este depășit. Acesta este un concept care aduce mai multă rigoare. Aș fi vrut ca primarul să detalieze ce înțelege prin faptul că este depășit, așa nu îmi dau seama exact la ce se referă. O dezvoltare accelerată a orașului trebuie susținută și de o dezvoltare a infrastructurii rutiere și de rețele edilitare. Lipsa acesteia este o frână serioasă. În acest moment, autoritatea publică este cea care frânează dezvoltarea orașului, pentru că nu realizează o asemenea infrastructură”, a spus Borda.

Încă de la intrarea în vigoare a noului PUG, Primăria a anunțat că va realiza o licitație pentru modificarea sa. Planul împarte orașul în zone și subzone, precizând cu exactitate ce se poate construi și ce nu, inclusiv regimul de înălțime maxim.

APUC: Boc a săvârșit un adevărat genocid urbanistic

În discuție s-a amestecat și președintele Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului, Elek Levente, altă țintă pentru dezvoltatorii indisciplinați. „Putem pune în aceeași frază cuvinte ca dezvoltarea orașului și Emil Boc? „Atrocitățile” avizate de el vor constitui o pată grea pe imaginea Clujului cel puțin 100 de ani. E greu să admit că omul ăsta, care a săvârșit un adevărat genocid urbanistic, poate să dezvolte orașul. Din păcate, nu are viziune, nu are simțul frumosului, al decenței în materie de urbanism”, a spus Elek.

Explicație foto: Acest bloc care va avea 25 de etaje a „evadat” din orice plan. Are niște indici urbanistici rușinoși. El a fost aprobat însă, nu se mai știe cum. Dezvoltatorul este Radu Vlas, care era cunoscut în urmă cu 8-10 ani ca apropiat al PDL.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.