Statistici înșelătoare

Autor  Mihai E. Serban   în       8 luni în urmã     206 Vizualizări  

Statisticile europene spun că am depășit Bulgaria, Croația și Ungaria la capitolul prosperitate generală a populației. Se aude deja clinchetul sinistru al cărămizilor cu care năbădăioșii guvernanți se vor bate peste piept.

Când ne credeam abonați pe veci la statutul de ciucă a rușinilor iată că Biroul European de Statistică (Eurostat) târăște lângă patul nostru jerpelit balonul de oxigen. În sfârșit, o veste bună! Internetul ar trebui să vuiască, iar simplii cetățeni să-și cumpere sacoșe și mai mari pentru cumpărăturile de Crăciun. Dar nu e chiar așa, fiindcă acest indicator ascunde o ambiguitate otrăvită, care ne interzice prea multă bucurie…

În primul rând, fiindcă acest indicator, numit Consum Individual Efectiv (CIE) este calculat pe baza creșterii volumului de achiziții făcute de populație în cuprinsul unui an. După ce se determină frumușel acest volum, se împarte le numărul populației, și gata! – constatăm că între 2015 și 2017 CIE a crescut în România de la 58% din media europeană, la 68%. Cu adevărat, cea mai masivă creștere a CIE din spațiul european, mai ales înregistrată fiind ea în condițiile în care în țări mult mai faimoase, precum Luxemburg, Austria, Olanda și Suedia au înregistrat, în aceeași perioadă, scăderi ale CIE.

Privind tot la datele statistice, constatăm că România încă este în plutonul codaș, cel care își târâie oasele obosite prin hârtoapele istoriei, rămânând între cele cinci state membre UE care înregistrează un CIE cu mai mult de 30% inferior mediei europene. În general, pozițiile statelor membre nu se schimbă spectaculos: avem 10 state care se situează peste medie, și printre ele se află economiile naționale majore ale Europei, mai puțin Spania și Italia, care sunt apăsate de atâta latinitate…

NE FURĂM SINGURI CĂCIULA

Fiindcă în fața unui succes, oricât de mic ar fi el, politicienii dau în laudă de sine obsesiv-compulsivă, asumându-și merite inventate și virtuți mincinoase. „Norocul” a fost că guvernanții momentului au ratat complet momentul, prea ocupați fiind cu procedura laborioasă de extragere a încă 50 de miliarde de lei din buzunarele noastre, ale tuturor (ei nu ies nicidecum în pierdere, este suficient să-și indexeze șpăgile…).

Percepția populară este foarte diferită de festivismul bombastic al politicienilor. Omul de rând nu simte o ameliorare sensibilă a nivelului său de trai, fiindcă trăiește în țara care este campioana Europei la creșterile de prețuri! În țara cu cea mai mare creștere a CIE avem și cea mai zdravănă inflație, de ordinul a 5%, precum și creșteri punctuale de prețuri care desfid orice logică, cum ar fi prețul energiei electrice, care a crescut cu 14%.

În concluzie, avem aici o ilustrare pertinentă a modului în care UE funcționează ca un gigantic uroborus (șarpe mitic care-și înghite propria coadă): pe de-o parte, ne putem lăuda că a crescut nivelul consumului populației, pe de altă parte constatăm că așa-numita creștere nu este în termeni strict reali, ci este determinată de creșterile neîncetate de prețuri și tarife.

Fără a scotoci prin statistici, același om de rând înțelege că situația sa nu este atât de roză pe cât se laudă tagma jefuitorilor. Mai aude și el că România este tot în coada Europei la PIB pe locuitor, unde ocupă, conform tradiției, penultimul loc. Și se gândește serios ce are de făcut- și, din păcate, opțiunile sale sunt orientate mai degrabă către exterior.

Un recent sondaj la care au participat 7.531 de respondenți a ilustrat cum nu se poate mai bine această tristă și neliniștitoare situație. Fiindcă răspunsurile la întrebarea „Vă gândiți să emigrați din România?” au fost următoarele:

  • Am emigrat deja – 21%
  • Am bagajele făcute – 5%
  • Mă gândesc serios -47%
  • Am pierdut trenul -11%
  • Mai am o speranță – 7%
  • Nu, asta e țara mea – 9%

Vă vine să credeți? Doar 16% din cetățenii României (cei 11% rămași de nevoie nu trebuie luați în calcul) mai cred în țara lor, sau sunt hotărâți să-și împletească pe veci destinul cu ea. Restul consideră că principala lor opțiune de viitor este înafara fruntariilor țării, în ciuda promisiunilor fantasmagorice făcute de politicieni cinici puși pe furat voturi și pe căpătuială.

Așa că, în ciuda creșterii CIE și a grijii pe care guvernanții o afișează față de popor, m-am hotărât și eu să plec… două săptămâni! Pe tărâmuri mai calde, unde măcar să văd zăpadă doar în congelator, și gheață doar în sucul de mango. Să aveți deci sărbătorile pe care vi le doriți, politicienii să aibă sărbătorile pe care le merită, și să ne citim cu bine și la anul care vine! Clasamentul este realizat pe baza Consumului Individual Efectiv (CIE), un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială populației.

Datele, valabile pentru intervalul 2015 – 2017, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere din punct de vedere al CIE: 68% din media UE în 2017, față de 58% în 2015. Creșteri importante au fost înregistrate în Lituania (88% vs. 83%) și Cehia (82% vs. 78%). România rămâne însă în continuare în grupul celor cinci state membre care înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE.

În ceea ce privește PIB-ul pe locuitor, România rămâne în continuare pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu 62% față de media UE.


Situația în UE

În 2017, CIE pe locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard s-a situat, în rândul statelor membre, între 54% din media Uniunii Europene în Bulgaria 132% în Luxemburg.

Aceste date se bazează pe paritatea puterii de cumpărare revizuite, precum și pe ultimele date ale PIB-ului și populației.

Zece state au afișat în 2017 un CIE pe locuitor superior mediei UE. Nivelul cel mai ridicat din UE se înregistrează în Luxemburg, cu 32% peste media UE, în fața Germaniei (22% peste media UE).

Aceste țări sunt urmate de Austria, Danemarca și Marea Britanie, cu nivele între 15% și 20% peste media UE, și de Belgia, Finlanda, Olanda, Suedia și Franța, cu nivele de circa 10% peste media UE.

În 13 state membre, CIE pe cap de locuitor variază între media UE și 30% sub această medie.

În Italia, Irlanda și Cipru, nivelele sunt cu mai puțin de 10% sub media UE, în timp ce în Spania, Lituania, Cehia și Portugalia se situează între 10% și 20% sub media UE.

Malta, Slovenia, Grecia, Polonia, Slovacia și Estonia se poziționează între 20% și 30% sub această medie.

Cinci state membre înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE. În Letonia, România, Croația și Ungaria nivelurile sunt între 30% și 40% sub medie, în timp ce Bulgaria are un CIE pe locuitor cu peste 40% sub media UE.

În ultimele trei ani, CIE pe locuitor, exprimat prin raport la media UE, a rămas relativ stabil în majoritatea statelor membre.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Luxemburg (132% în 2017, față de 140% în 2015), Austria (117% vs. 121%), Olanda (111% vs. 115%) și Suedia (109% vs. 113%).

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About